Николић потрошио 750.000 €, резултата нигдје

Глас Српске
Николић потрошио 750.000 €, резултата нигдје

Београд - Канцеларија за сарадњу са Русијом и Кином, чији рад контролише Томислав Николић, до сада је потрошила више од 50 милиона динара (425.000 евра), а бивши предсједник Србије јавности не полаже рачуне ни како се троши новац грађана Србије ни који су резултати његовог рада.

Прије два дана навршило се тачно годину од оснивања Националног савјета за сарадњу са Русијом и Кином, за чијег предсједника је изабран бивши шеф државе Томислав Николић. Тада је формирана и припадајућа канцеларија, која по одлуци Владе за савјет обавља стручне и административне послове. За њеног директора изабран је Недељко Тењовић.

Канцеларија за сарадњу са Русијом и Кином брзо је добила своје просторије у центру Београда, буџет од 38,4 милиона динара за другу половину 2017, око 50 милиона динара у 2018. и укупно 30 радних мјеста. Прерачунато у евре, буџет који им је на располагању за прошлу и ову годину износи укупно око 750.000 евра. Јавност нема увида на који начин се тај новац троши нити су до сада објављени било какви подаци о томе или финансијски извјештаји о раду канцеларије.

Остаје непознато и шта је урађено у том периоду и какви су резултати остварени у сарадњи Русијом и Кином. У медијима је објављено неколико саопштења о његовим одласцима у Пекинг и Москву, гдје се сретао са тамошњим званичницима и учествовао на неким семинарима.

Не зна се ни на шта је конкретно канцеларија Николића трошила новац пореских обвезника. Захваљујући Закону о буџету, познато је само да се за плате запослених у 2018. години издваја 22 милиона динара (186.000 евра), а за осигурање 13 милиона.

Занимљиво је да ни савјет ни канцеларија немају сајт, да нигдје није објављена ни њихова званична и-мејл адреса нити бројеви телефона, мада се слични подаци о другим канцеларијама и управама могу наћи на сајту Владе Србије.

Да није огромне табле која се налази на импозантној згради у Васиној улици у центру престонице, не би знали ни гдје се налазе просторије канцеларије.

Измишљен

Златко Минић из “Транспарентности Србије” каже да се од првог дана наметнуо утисак да је Савјет за сарадњу са Русијом и Кином измишљен као политичка латифундија за Томислава Николића.

- Дата му је једна политичка функција да би био користан и срећан, а држава тако нешто не би смела да дозволи. Треба видети да ли од тога Србија има икакве користи или можда чак и штете - наводи Минић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана