Nikolić i Vučić o odluci PIC o referendumu u Srpskoj

Srna
Nikolić i Vučić o odluci PIC o referendumu u Srpskoj

Beograd - Predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić sastali su se večeras u Beogradu, na hitnim konsultacijama, poslije poziva Savjeta za sprovođenje mira /PIC/ vlastima Republike Srpske da ne održe referendum o Danu Republike.

Nikolić i Vučić razgovaraju u četiri oka, iza zatvorenih vrata u zgradi predsjednika Srbije.


Ambasadori Upravnog odbora PIC-a, uz izdvojeno mišljenje Rusije, pozvali su danas vlasti Republike Srpske da ne održe referendum o Danu Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 15. jula Odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike 25. septembra na cijeloj teritoriji Srpske.

Referendumsko pitanje o kome će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

Za Odluku o raspisivanju referenduma glasala su 64 poslanika, a niko od prisutnih nije bio protiv, niti uzdržan.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je na sjednici 11. avgusta da vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda nije povrijeđen Odlukom Narodne skupštine Srpske o raspisivanju referenduma o Danu Republike, niti Zakonom o popisu koji je usvojio parlament Srpske.

U "Službenom glasniku Republike Srpske" od 12. avgusta objavljena je Odluka Narodne skupštine Srpske o raspisivanju republičkog referenduma o 9. januaru kao Danu Republike, čime je ona i zvanično stupila na snagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana