Nikolić: Otvoreno mnogo tema u tri sata razgovora sa Putinom

Srna
Nikolić: Otvoreno mnogo tema u tri sata razgovora sa Putinom

Moskva - Predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Kinom Tomislav Nikolić izjavio je da je tokom svečanosti u Moskvi, na kojoj mu je ruski predsjednik Vladimir Putin uručio Orden prijateljstva, sjedio sa Putinom skoro tri sata i "otvorio mnogo tema".

"Sedeli smo jedan pored drugog dva i po, skoro tri sata, i otvorili smo mnogo tema. Razgovarali smo i o onim temama o kojima smo pričali dok sam ja bio predsednik Srbije, i o situaciji u kojoj se Rusija brani od jednog dela sveta, kao i o situaciji u Srbiji, kojoj ne dozvoljavaju da vodi svoju politiku potpuno mirno, ne vezujući se ni za koga", rekao je Nikolić za "Sputnjik".


Bivši predsjednik Srbije se boraveći u Moskvi, u Ambasadi Srbije, sastao sa srpskim studentima koji studiraju u ruskoj prestonici, kao i sa više od 40 srpskih privrednika koji rade u Rusiji, sa kojima je razgovarao o ograničenjima koja imaju kada žele da dovedu radnike iz Srbije.

Nikolić je naveo da probleme privrednicima predstavlja to što srpske radnike ruska administracija i migraciona služba svrstavaju među sve ostale zemlje, pa moraju unaprijed da traže kvote i izvrše uplate za sve te radnike, a da nisu sigurni koliko će posla imati iduće godine.

On je ukazao da poteškoću stvara i to što Srbija i Rusija nemaju potpisane sporazume o osiguranju i ocijenio da bi Kancelarija i Nacionalni savjet mogli da pomognu u tome, tim prije što će u decembru biti održana sjednica rusko-srpske Mješovite komisije, pred koju će iznijeti taj problem.

Nikolić je rekao da je Sporazum o socijalnoj sigurnosti između Srbije i Rusije usaglašen, ali još nije potpisan.

On je ukazao da zbog nepostojanja takvog sporazuma postoji situacija da ima državljana Srbije, koji godinama rade u Rusiji, bez prava na penziju i nemaju zdravstveno osiguranje.

Nikolić je rekao da je sa srpskim privrednicima u Moskvi razgovarao i o mogućnosti osnivanja poslovnog kluba preko koga bi srpski privrednici lakše dolazili do poslova, ali i imali zajedničke nastupe.

On je ocijenio da postoji veliko razumijevanje kod ruskih vlasti i da bi "malom ofanzivom" moglo da se obezbijedi da srpski privrednici rade pod normalnijim, lakšim i jednostavnijim uslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana