Николић: Не стоји Иванићева констатација

Срна
Николић: Не стоји Иванићева констатација

Београд - Предсједник Србије Томислав Николић оцијенио је да не постоји ниједан аргумент за констатацију предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића да предсједник Србије "дијели Србе са ове и оне стране Дрине".

"Од српског члана Председништва БиХ, председник Николић очекује сарадњу и разумевање у најбољем интересу Срба у БиХ. Што се тиче навода Иванића о жтренирању строгоћеж, председник Републике то не жели ни да коментарише", наводи се у саопштењу из Службе предсједника Србије за сарадњу са медијима.

Николић је апеловао данас да престану вербални сукоби и иницијативе које још више продубљују ожиљке породица страдалих и онемогућавају помирење у региону.

Предсједник Србије позива на јединство свих релевантних политичких фактора да усмјере своје активности, било да је ријеч о изјавама или радњама на постизање компромиса у интересу свих грађана, помирења и мира у региону, саопштено је из Службе предсједника Србије за сарадњу са медијима.

У саопштењу се истиче да је Николић оцијенио да иницијатива Велике Британије да Савјет безбједности УН усвоји резолуцију о Сребреници нимало неће допринијети помирењу у региону, нити ће спријечити да се слични злочини десе у будућности.

"Напротив, на тај начин незадовољство ће само додатно ескалирати, зато што породице жртава неће добити моралну сатисфакцију и разумевање за свој бол", навео је Николић.

Он је оцијенио да је сукоб на територији БиХ изазвао страдања цивила свих националности и вјера, те да "било какво негирање те чињенице, извртање истине, њено увеличавање или умањење, неће имати негативне реперкусија само на народе који су непосредно погођени, већ и на иницијаторе".

"У основи помирења мора бити правда, а у основи правде је истина и човечност. Да не помињемо бол народа који су, поред српског, били жртве, као што су Јевреји, Јермени, Роми, ако Сребреница постане симбол геноцида", поручио је Николић.

Он је указао на то да су поражавајући покушаји да се један народ означи као геноцидан и истакао да су Срби народ који је током два свјетска рата далеко више страдао од осталих, те да је страдао и током сукоба у БиХ.

"Застрашујућа је неправда да се Србима ускраћује право на исказивање поштовања према сопственим жртвама, штавише покушаји иду у правцу означавања српског народа као геноцидног", навео је Николић.

Предсједник Србије подсјетио је на то да је био спреман да дође у Сарајево и истакао да је и сад "спреман да оде и у Сребреницу да ода почаст жртвама страховитог злочина".

Николић је, међутим, подсјетио на то да је истовремено био изразио и спремност да заједно са члановима Предсједништва БиХ ода почаст страдалима свих вјероисповијести на мјестима које ти народи изаберу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана