Nikolić: Hrvatska nstrumentalizovala EP

Agencije
Nikolić: Hrvatska nstrumentalizovala EP

Beograd - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ocijenio je danas povodom Rezolucije Evropskog parlamenta o Šešelju da je EP dozvolio da ga Hrvatska instrumentalizuje u predizborne svrhe.

Nikolić je istakao i da je EP donio Rezoluciju koja se odnosi na Srbiju, a da Srbiji nije pružena mogućnost da makar iznese svoj stav, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika.

 Predsjednik je takođe poručio da Srbija vodi politiku mira i stabilnosti i da je za nju nedopustiva svaka ratnohuškačka retorika bilo da dolazi iz Srbije, Hrvatske, Albanije, bilo odakle.

"Na žalost, Evropski parlament ne menja odnos prema Srbiji čak ni sada, kada je priznao da je Srbija država koja je svojim reformama zaslužila otpočinjanje pregovaračkog procesa", naveo je Nikolić, ocjenjujući i da bi bilo nefer da vlast podnese ostavku, jer bi to Srbiju moglo dovesti u pakao.

On je ukazao da bi Evropskom parlamentu trebalo da bude poznato koliko napora je Srbija uložila da se veoma krhki odnosi sa Hrvatskom stabilizuju i da se brojna otvorena pitanja riješe u obostranom interesu.

"Poslanici su ostali nemi pred uništavanjem ćiriličnih tabli u Slavoniji, pred eksplicitnim govorom mržnje protiv Srba na skupovima povodom godišnjice zločinačke akcije Oluja, koji traju više od deset godina, ili pred održavanjem javnih koncerata veoma popularne muzike u Hrvatskoj, čiji tekstovi otvoreno pozivaju na istrebljenje Srba", naveo je Nikolić.

On je dodao da EP nije cijenio ni to što Srbija nije sprečavala Hrvatsku na njenom evropskom putu, iako je mogla zbog brojnih problema u oblasti vladavine prava, ljudskih prava i sloboda, kao i nerješenog povratka i imovinskih pitanja protjeranih Srba.

"Destabilizacija regiona ni sada nije u interesu Srbije i zemalja Balkana, ali nije ni u interesu Evrope", istakao je Nikolić.

Mada je nesporno da je situacija u Srbiji veoma teška i da je siromaštvo uzelo maha, građani Srbije, kako je naveo predsjednik,  nisu ispunjeni mržnjom prema susjedima, već su zaokupljeni problemima i snose veliki teret reformi, koje imaju za cilj stvaranje pravne sigurnosti, ekonomskog napretka i bolje budućnosti uopšte.

"To što se ne slažem sa izglasavanjem Rezolucije EP ne znači da ona Srbiji nameće bilo kakvu obavezu, samo nam pokazuje šta bismo sve mogli da doživimo u budućnosti", rekao je Nikolić.

 "Što se tiče Haškog tribunala, postavlja se pitanje šta je krajnji cilj njihove cirkuske predstave i njihovih mentora i klovnova? Šta žele da postignu? Smenu vlasti? Pa zar u demokratskim društvima o tome ne odlučuju građani na izborima? Baš zato bi bilo nefer prema građanima podneti ostavku. To bi verovatno bilo lakše većini članova Vlade.

Ko bi ih zamenio? Dokazano lošiji, usuđujem se da kažem gori ljudi, ali veoma podložni manipulacijama. Srbija bi se vratila u pakao u kome bi joj lako oduzeli i ono što se zarekla da nikada i nikome ne da", istakao je Nikolić.

"Srbija vodi politiku mira i stabilnosti kako bi svojim građanima omogućila bolji život od sopstvenog rada. Posvećena je civilizacijskim tekovinama i za nju je nedopustiva svaka ratnohuškačka retorika, bilo da dolazi iz Srbije, Hrvatske, Albanije, bilo odakle. Na to ne treba da nas podsećaju oni koji taj problem nisu rešili u svom dvorištu", poručio je Nikolić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana