Nikolić: Ako ode Vlada, idem i ja

Tanjug, N1
Nikolić: Ako ode Vlada, idem i ja

Beograd - Predsjednik Srbije Tomislav NIkolić je izjavio da ne podržava baš sve poteze Vlade, ali tvrdi da su jedan tim i da će zajedno i otići.

"Nismo ni u kakvoj kohabitaciji", rekao je predsjednik Srbije za televiziju N1 i dodao da bi on mogao možda i "politički da se izvuče ako vladi ne krene", ali da su tu zajedno i da će, ako tako bude, zajedno i otići.

"To što je podržavam javno znači da stojim iza toga. Ako odemo, idemo svi", dodao je.

On je rekao da su mjere koje vlada primjenjue riskantne za nju, ali da je premijer Vučić u godinama kada može da rizikuje i da jedan mandat provede u opoziciji, a da ga narod nakon toga vrati na vlast, ali da smatra da će do sljedećih izbora Vlada Srbije potpuno stabilizovati situaciju u zemlji i da ima velike šanse da i pored tih mjera ostane na vlasti.

Na pitanje ko je taj ko želi da on ode s funkcije predsjednika, Nikolić je rekao da su to možda baš oni koji žele i kojima treba slabiji Aleksandar Vučić, koji, naglasio je, ima njegovu podršku uprkos tome što im stavovi po mnogim pitanjima u prethodnih 20 godina nisu bili istovjetni, ali su oni uspijevali da sve probleme riješe.

Upitan da li je SNS posljednja stranka u njegovoj karijeri, Nikolić kaže da odgovor na to pitanje zavisi prije svega od njegovog zdravlja i od toga šta ga očekuje u životu.

"Zavisi pre svega od mog zdravlja, ne bih želeo nikome da se namećem, pa ni da budem konkurencija svojoj stranci, ali moglo bi da se desi da ponovo budem član SNS", rekao je Nikolić.

"Tačijeva ocena bezobrazluk"

Predsjednik Srbije kaže da ne bi valjalo ako s vladom ne bi postigao dogovor o planu koji priprema za rješenje pitanja Kosova, jer, dodao je, rješenje se može lako naći.

Kritikujući kao "bezobrazluk" izjavukosovskog šefa diplomatije Hašima Tačija prema kojoj je Srbija praktično priznala nezavisnost Kosova, Nikolić je rekao da senzacionalnog priznavanja ne može i ne smije biti nikada.

Potvrdio je da priprema plan za kosovsko pitanje, ali da nema potrebe da žuri, jer s jedne strane takvo pitanje zahtjeva ozbiljan pristup, a zatim i nastavak dijaloga Beograda i Prištine najavljen je tek za početak februara.

"Tada će situacija biti mnogo jasnija, jer će briselska administracija izložiti koji su to uslovi za otvaranje poglavlja i priključenja Srbije EU", rekao je Nikolić za televiziju N1.

Nikolić kaže da ne zna šta su kao rješenje nudili Boris Tadić kao predsjednik i Vojislav Koštunica kao premijer, ali tvrdi da je on jedini predsjednik koji se usudio da predstavi plan iz kojeg je nastao Briselski sporazum i da ga predoči javnosti.

"Plan je potekao od mene. Ne želim da se krijem ni iza koga", rekao je Nikolić i dodao da zato ne bi valjalo da se on i vlada sada ne dogovore, kad su već ranije to uspijeli.

Kritikujući Tačijevu izjavu o tome da je Srbija već priznala Kosovo predsjednik Srbije je rekao da kosovski ministar dobro zna da priznavanje Kosova nikada nije bilo stavljeno na sto, te je dodao da ta izjava samo otežava poziciju privremenih institucija Prištine pred razgovore u Briselu, "jer će imati problema da objasni zašto dogovor o rešavanju uslova života bez prejudiciranja statusa tumači kao de fakto priznavanje Kosova".

Nikolić je ponovo kritikovao postupke pojedinih diplomata u Beogradu, posebno ambasadora Njemačke, rečima da se u javnim istupima "mešaju u unutrašnje stvari naše zemlje", a posebno prilikom razgovora s komesarom za proširenje Johanesom Hanom, kada, kako je naveo, iako je bio prisutan, nemački ambasador nije imao nikakav prigovor na Hanovu konstataciju da je priznavanje Kosova uslov za prijem Srbije u EU.

Zato, smatra Nikolić, njemački ambasador ne može da kaže da Han to nije rekao, jer, kaže da "ako ja lažem, ne lažu snimci" i dodaje da je to bilo prvi put posle mnogo godina da tako nešto čuje u jednom zvaničnom razgovoru.

Takvu izjavu ne treba niko da tumači, uvjeren je Nikolić, a on je, kaže, tumači na jednostavan način:

"Izjava evropskog komesara Hana je da će Srbija biti suočena sa potpunim dogovorom sa Kosovom i Metohijom pre ulaska u EU. A sada pitam - ima li dogovora sa Albancima i kakav to dogovor može Srbija da postigne da bi postala članica EU?", zaključio je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana