Није успјело увођење тероризма у Србију

Срна
Није успјело увођење тероризма у Србију

Београд - Премијер Србије Александар Вучић рекао је да се доласком огромног избјегличког таласа, са којим се Србија суочава више од двије године, није успио увести потенцијални проблем тероризма.

Вучић је, на промоцији младих полицајаца испред Палате Србије, подсјетио да је током мигрантске кризе кроз Србију прошло више од 1,1 милион избјеглица, али да грађани Србије ниједног тренутка нису осјетили терет тог проблема, нити је њихова безбједност била на било кој начин угрожена.


Осим неколико инцидената међу самим мигрантима, рекао је Вучић, није забиљежен значајнији проблем.

Вучић је рекао је да Србија више од годину дана чека одговор и приједлоге од Европе и свијета за рјешење овог проблема, али, нажалост, ни до данас нема јединственог става о томе, те додао да ће Србија наставити да хуманим приступом брине о свим избеглицама.

"Најбоље знамо шта значи бити прогнан са свог огњишта, зато смо и разумели њихову патњу, али Србија, такође, не може бити паркинг место за економске мигранте. Наш посао је да им пружимо шта можемо, али да сачувамо наше државне и националне интересе и нашу државну територију", рекао је Вучић и додао да нема јаке и стабилне Србије без безбједне Србије.

Он је истакао да нема економског напретка, нових инвестиција и радних мјеста, већих плата и пензија, бољег животног стандарда, ако земља не може да гарантује пуну сигурност свим својим грађанима, али и потенцијалним инвеститорима.

Вучић је додао да нико није спреман да уложи новац тамо гдје држава не може гарантовати мир и безбједност.

"Поносан сам на Србију која је у претходне три године јасно показала да може да гарантује и стабилност и сигурност не само наше земље, већ и целог региона", рекао је Вучић, наводећи да је за то заслужна српска полиција.

Он је истакао да терористички напади као што су у Лондону, Бриселу, Паризу, Истанбулу, јасно говоре да је од огромног значаја улагање у безбједност и сигурност грађана, те да се због тога и српска полиција модернизује и технички и у сваког друго погледу.

Вучић је навео да је полиција увијек прва на удару криминалаца, али и оних који са њима сарађују, а тобоже се против криминала боре, те додао да Србија инсистира на добро обученим и школованим кадровима и да жели да има најбољу полицију, не само у региону, него и шире.

Он је истакао успјехе полиције у борби против нарко трафикинга, наводећи да је четири тоне дроге склоњено са српских улица прошле године, те да се против наркодилера не сме борити декларативно, већ конкретно на терену у складу са законом.

Вучић је рекао да је прошле године почињено најмање кривичних дјела у посљедњих 25 година, да је стопа криминала смањена за пет посто, број тешких крађа смањен за 13 одсто, разбојништава чак за 22 одсто, а украдених возила за 12 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана