Нестала слика Петра Лубарде вриједна пола милиона евра

Агенције
Нестала слика Петра Лубарде вриједна пола милиона евра

Београд - Чувена слика Петра Лубарде "Индустријализација", која је деценијама била у Дому синдиката, нестала је, пише данашњи "Блиц".

Подсјећајући да је дворана Дома синдиката прије неколико мјесеци добила новог газду - фирму "МЦФ Мегаком филм", лист наводи да је власник преузео на себе обавезу да адаптира биоскопске сале и други простор унутар дворане, а да је бригу о свим умјетнинама требало да преузме Министарство културе.

"Људи задужени за адаптацију су пре више месеци ушли у Дом синдиката. Простор је одмах рашчишћен, а све вредне ствари и уметнине је требало да буду премештене на одговарајућа места", објашњава саговорник "Блица" за којег лист тврди да је упознат са приликама у тој установи након промене власника.

Међутим, додаје "Блиц", чуваном Лубардином умјетничком дјелу, вриједном више од пола милиона евра, које је стајало на улазу у највећу салу у дворани, ту се губи сваки траг.

Како је Министарство културе требало да преузме слику "Индустријализација", Блиц их је питао шта се догодило са платном. "Како су констатовали кустоси Музеја савремене уметности који су посетили Дом синдиката на захтев Министарства културе и информисања, слика Петра Лубарде 'Индустријализација' из 1959. године налази се у простору сценске куле у овој згради", наводи се у писаној изјави коју је листу доставила прес служба Министарства на чијем је челу Владан Вукосављевић.

"Блиц", међутим, незванично сазнаје да слика већ мјесецима није у Дому синдиката и да не постоје ни техничке могућности да се она чува тамо, јер је због реконструкције у згради све срушено, па и сценска кула.

"Пре четири месеца из дворане је све што је било вредно изнесено. После тога су почели и радови. Овде је тренутно све у рушевинама, радови су у току и нема говора да је та слика, као и остали уметнички предмети, сада тамо", додаје извор листа. Ни у Легату Петра Лубарде не знају гдје је тренутно слика.

"Та слика није код нас и не знамо ништа о њој. Код нас је само збирка из 1974. године", казали су за "Блиц" у Легату.

Лист додаје да је и предсједница Скупштине Маја Гојковић упозната са ситуацијом и да такође покушава да нађе одговор на питање гдје је вредна уметнина.

"Једна опција, у коју нико не жели да поверује и која је најмање вероватна, јесте да ју је неко ко је имао приступ украо. Друга, вероватнија, јесте да је у питању немар и да је загубљена, али се онда поставља питање како је то могуће с обзиром на то да је ово дело огромних димензија", наводи саговорник "Блица".

Процјењује се да је вриједност платна "Индустријализација" Петра Лубарде између пола милиона и милион евра.

Слика је величине гарсоњере, а у холу дворане Дома синдиката је од 1961. године када је одржана оснивачка скупштина Самита несврстаних.

Насликана је две године раније, 1959.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана