Neprihvatljiva politika svršenog čina o Kosovu i Metohiji

Srna
Neprihvatljiva politika svršenog čina o Kosovu i Metohiji

Beograd - Srbija smatra da briselski dijalog o Kosovu i Metohiji mora da bude nastavljen i neće prihvatiti nikakvu politiku svršenog čina, a pozivi da se prizna samoproglašeno Kosovo ubijaju briselski dijalog, naglasio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u Njujorku, u razgovoru sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom.

Dačić je prenio Ban Ki Munu stav Srbije da je za nastavak briselskog dijaloga ključno formiranje zajednice srpskih opština, ali da prištinska strana traži razloge zbog kojih odgađa njeno formiranje.

On je dodao da je iznio na sastanku da zalaganje pojedinih zemalja na Savjetu bezbjednosti UN, koje pozivaju druge zemlje da priznaju saoproglašeno Kosovo, može da djeluje negativno na briselski dijalog jer se time "ubija dijalog".

"Mi želimo dijalog, a ne politiku svršenog čina", rekao je Dačić, navodeći da Priština, sa svojim saveznicima, želi da pokaže da je Kosovo svršena stvar i da sada Beograd i Priština razgovaraju u Briselu "o nekim tehničkim detaljima".

Dačić je podsjetio generalnog sekretara UN da je Rezolucija Savjeta bezbjednosti 1244 o Kosovu i Metohiji i dalje važeći dokument, na osnovu kojeg se na Kosovu i nalazi misija UN, te da je ta rezolucija jedina pravno obavezujući dokument koji su UN donijele.

Dačić je rekao Ban Ki Munu da Srbija insistira da misija UN na Kosovu i Metohiji /Unmik/ ostane u nepromijenjenom mandatu, sastavu, broju i sa budžetom, jer igra važnu ulogu u ovoj srpskoj pokrajini.

On je napomenuo u razgovoru da prištinske vlasti pokušavaju na svakoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN da govore o tome da ta misija treba da ode sa Kosova.

Dačić je istakao da Beograd smatra da Srbi i drugi nealbanski na Kosovu imaju povjerenje jedino u Unmik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana