Неприхватљива политика свршеног чина о Косову и Метохији

Срна
Неприхватљива политика свршеног чина о Косову и Метохији

Београд - Србија сматра да бриселски дијалог о Косову и Метохији мора да буде настављен и неће прихватити никакву политику свршеног чина, а позиви да се призна самопроглашено Косово убијају бриселски дијалог, нагласио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић у Њујорку, у разговору са генералним секретаром УН Бан Ки Муном.

Дачић је пренио Бан Ки Муну став Србије да је за наставак бриселског дијалога кључно формирање заједнице српских општина, али да приштинска страна тражи разлоге због којих одгађа њено формирање.

Он је додао да је изнио на састанку да залагање појединих земаља на Савјету безбједности УН, које позивају друге земље да признају саопроглашено Косово, може да дјелује негативно на бриселски дијалог јер се тиме "убија дијалог".

"Ми желимо дијалог, а не политику свршеног чина", рекао је Дачић, наводећи да Приштина, са својим савезницима, жели да покаже да је Косово свршена ствар и да сада Београд и Приштина разговарају у Бриселу "о неким техничким детаљима".

Дачић је подсјетио генералног секретара УН да је Резолуција Савјета безбједности 1244 о Косову и Метохији и даље важећи документ, на основу којег се на Косову и налази мисија УН, те да је та резолуција једина правно обавезујући документ који су УН донијеле.

Дачић је рекао Бан Ки Муну да Србија инсистира да мисија УН на Косову и Метохији /Унмик/ остане у непромијењеном мандату, саставу, броју и са буџетом, јер игра важну улогу у овој српској покрајини.

Он је напоменуо у разговору да приштинске власти покушавају на свакој сједници Савјета безбједности УН да говоре о томе да та мисија треба да оде са Косова.

Дачић је истакао да Београд сматра да Срби и други неалбански на Косову имају повјерење једино у Унмик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана