Nema rezultata istrage ubistva Olivera Ivanovića

Agencije, RTRS
Nema rezultata istrage ubistva Olivera Ivanovića

Beograd - Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin ocijenio je da posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji predstavlja hrabar čin, ističući da Moskva traži učešće srpskih organa u istrazi o ubistvu lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića.

Čepurin je u razgovoru sa Vučićem izrazio saučešće povodom ubistva Olivera Ivanovića i naglasio da Rusija osuđuje taj teroristički akt, zahtijevajući adekvatnu istragu uz učešće predstavnika nadležnih srpskih organa u punom kapacitetu, kao i međunarodnih orgnizacija, u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

Ruski ambasador istakao je da je sada na Kosovu i Metohiji još vidljivije da Priština ne ispunjava odredbe Briselskog sporazuma o Zajednici srpskih opština, kao i problem funkcionisanja suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova, saopšteno je iz službe predsjednika Srbije za odnose sa javnošću.

Čepurin je prenio poruke zahvalnosti ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i savjetnika ruskog predsjednika Jurija Ušakova za Vučićev doprinos razvoju srpsko-ruskih odnosa, kao i njihovu opredijeljenost za nastavak dijaloga dvije zemlje o svim pitanjima.

Vučić i Čepurin saglasili su se da su predstojeća posjeta Lavrova Beogradu i obilježavanje 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje prilika da se još jednom istakne značaj saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Rusije.

Vučić smatra da je njegova posjeta bila veoma značajna za ujedinjenje srpskog naroda i položaj Srba na Kosovu i Metohiji.

On je naglasio da je tom prilikom osjetio njihovu potrebu da podijele svoje probleme i dodao da će uložiti mnogo truda da im se pomogne i olakša život.

Mihajlović: Ne postoji nijedan razlog da se Beograd ne uključi u istragu

Potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je da ne postoji nijedan razlog da srpski organi ne budu uključeni u istragu ubistva Olivera Ivanovića, ako vlasti u Prištini nemaju šta da kriju i ako žele da se pronađu ubice i nalogodavci terorističkog zločina.

Mihajlovićeva je rekla novinarima da je u interesu i EU da se ovo ubistvo što prije riješi i da ne vidi zašto bi neko imao nešto protiv uključivanja srpskih organa, s ciljem što bržeg otkrivanja počinilaca.

Ona je navela da je važno to što nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića nisu uspjeli da posvađaju, niti da uplaše Srbe na Kosovu.

Stefanović: Opozicija "crtaja metu na čelu" Vučiću

Ministar unutrašnjih poslova Srbije i funkcioner SNS-a Nebojša Stefanović optužio je predstavnike opozicije da "crtaju metu na čelu" predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici.

Stefanović je rekao da se protiv Vučića vodi bestijalna kampanja i da se opozicija utrkuje u direktnim lažima da je on povezan sa ubistvom Ivanovića, dok se Vučiću oduzima pravo da u medijima kaže da sa tim nema nikakve veze i da nije uradio ništa loše.

Stefanović je za to optužio Dragana Đilasa, Sašu Jankovića, Dragana Šutanovca, Radu Trajković i Aleksandra Šapića da direktno povezuju Vučića sa ubistvom Ivanovića, iako nemaju nijedan dokaz za to.

On je dodao da je posebno neshvatljivo što o ubistvima u Srbiji govore Janković i Šutanovac jer su, kako tvrdi, u vrijeme dok su oni bili na vlasti po ulicama ubijani i novinari i građani koji su učestvovali na mitinzima protiv vlasti.

Funkcioner SNS je rekao da je vlast u Srbiji jedina koja je suštinski pokazala iskreno interesovanje da se otkriju ubice Ivanovića i da i dalje insistira da se srpski organi uključe i pomognu u istrazi.

- Žao mi je što ovi što prosipaju mržnju svaki dan protiv Vučića u svojim saopštenjima ne traže dodatnu istragu i što ne vrše pritisak na međunarodne organe da se ubice pronađu i kazne - rekao je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana