Након погибије радника затвара се Народна библиотека Србије

Након погибије радника затвара се Народна библиотека Србије 24.08.2018 22:25 | B92

Београд - Народна библиотека Србије ће бити затворена све док надлежни из противпожарне заштите не потврде да је безбједна за кориснике и запослене.

То је изјавио управник Народне библиотеке Србије Ласло Блашковић.

“Тренутно се обављају токсиколошке анализе и после тога ће се знати када ће поново у функцији бити кориснички центар, сутра ће сигурно бити затворена”, рекао је Блашковић за телевизију “Прва” поводом трагедије у којој су живот изгубиле двије особе усљед цурења гаса. 

Према његовим ријечима, они су били у библиотеци на њихов позив како би провјерили инсталације због најављене инспекције противпожарне заштите. 

“Не знам до када ће истрага трајати, али ја очекујем да се што је пре могуће утврди узрок трагедије”, казао је Блашковић. 

Двије особе преминуле су у Народној библиотеци у Београду, а МУП је потврдио да су умрли од посљедица гушења. 

Припадници Сектора за ванредне ситуације одмах по дојави изашли су на мјесто несреће са пет возила и 18 ватрогасаца спасилаца, а приликом претраге зграде пронашли су два мушкарца у бесвјесном стању. 

Мушкарци су предати Хитној помоћи и након покушаја реанимације, констатована је смрт двојице радника једне приватне фирме, који су највјероватније радили пробу система за гашење пожара. 

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић је рекао да су двојица страдалих били радници фирме која је задужена за сервисирање ових система и да су били у обиласку и контроли. 

Горан Весић, замјеник градоначелника Београда, рекао је да је у питању била ванредна контрола, а да је приватна компанија чији су радници страдали имала редован уговор са Народном библиотеком. Он је подвукао да сада није угрожено ни само здање, нити људи.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица