Najoštriji protest Zagrebu zbog niza proustaških incidenata

Srna
Najoštriji protest Zagrebu zbog niza proustaških incidenata

Beograd - Ministarstvo spoljnih poslova Srbije najoštrije je protestovalo zbog niza incidenata, prijetnji i provokacija pripadnika proustaške Autohtone hrvatske stranke prava /A-HSP/ i njihovih pristalica prilikom jučerašnjeg obilježavanja 75 godina od antifašističkog ustanka u Srbu u Hrvatskoj.

"To predstavlja poslednji u nizu govora mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine i državljanima Srbije, izazvanih etničkom netrpeljivošću", ocjenjuje Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.


Ministarstvo spoljnih poslova Srbije očekuje brzu i adekvatnu reakciju nadležnih hrvatskih organa povodom etnički motivisanih incidenata u Srbu i širom teritorije Hrvatske, kao i da nadležni organi Hrvatske izvijeste o pokrenutim sudskim postupcima i izrečenim kaznama počiniocima incidenata.

Srbija ocjenjuje da je dosadašnje nepostupanje hrvatskih nadležnih organa i odsustvo javne osude hrvatskih zvaničnika, značajno doprinijelo raspirivanju nacionalne mržnje i incidenata usmjerenih protiv Srba.

Srpsko ministarstvo smatra da je za svaku osudu govor koji je lider A-HSP Dražen Keleminec održao na ovom skupu, uprkos šestomjesečnoj zabrani ulaska u Srb, u kojem je ovaj značajni jubilej nazvao "balom vampira ispred četničkog spomenika".

U saopštenju se podsjeća se da je Keleminec zatražio da se Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci /SDSS/ zabrani održavanje skupova i pozivao na skandiranje ustaškog pozdrava "Za dom spremni", nakon čega su prisutni uzvikivali "koljači, ubice, zločinci".

"Takođe, veoma zabrinjava činjenica da je general hrvatske vojske i saborski zastupnik Željko Glasnović grubo napao predsednika Antifašističke lige Zorana Pusića, rekavši da je žmoralna nakazaž i da svojim prisustvom na antifašističkom skupu veliča žvelikosrpsko-četničko-imperijalističku agresijuž", navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva spoljnih poslova navode da je 15-ak žena u više navrata prekidalo govor bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića pjevanjem "domoljubnih Tompsonovih pjesama", a pristalice A-HSP i HOS /Hrvatske odbrambene snage/ uoči održavanja skupa su blokirale put od Knina ka Srbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana