Начелник Генералштаба Милан Мојсиловић, Диковићу орден

B92
Начелник Генералштаба Милан Мојсиловић, Диковићу орден

Београд - Предсjедник Србије Александар Вучић рекао је да је прихватио захтјев начелника Генералштаба Љубише Диковића за пензионисање.

Нови начелник Генералштаба биће, како је рекао, генерал-мајор Милан Мојсиловић.

“Прихватио сам захтев Диковића за пензионисање. Желим да му се захвалим на часном, пожртвованом и посвећеном односу који је показао. За оне који не знају, Диковић је био затваран током оржаних сукоба на територији БиХ, Диковић се часно супротстављао НАТО агресији и један од људи који је вероватно био најдуже начелник Генералштаба”, рекао је Вучић.

Како је додао, захвалан је Диковићу на томе што је посљедњих година радио на модернизацији Војске Србије.

“Донео сам указ о одликовању Љубише Диковића, највиши орден – Карађорђева звезда првог степена”, додао је Вучић.

То је, како је оцијенио, велика част за генерала, али говори и каква је обавеза пред онима који треба да га наслиједе.

Казао је да је ванредно унапредио у чин генелара пуковника, генерал мајора Мојсиловића, који ће бити нови начелник Генералштаба ВС.

Подсјетио је да је био помоћник министра за политику одбране, да је рођен 1967. у Косовској Митровици, те да је обављао много дужности, завршио Војну академију и командну школу.

Указао је да је прије постављења на досадашњу дужност помоћника министра одбране за полтику одбране обављао дужност шефа представништва Србије при НАТО у Бриселу.

“Ово су велике промене од којих очекујемо додатну нову енергију, још бржу модернизацију, снажење ВС у наредном периоду, која би требало да буде одвраћајући фактор за сваког агресора. Не спремамо се за сукобе или ратове са било ким, али морамо да имамо добро способну, опремљену армију која би била у стању да одговори сваком агресору”, поручио је Вучић.

Рекао је да је неколико година уназад Србија средства наоружања и опреме унапредили,али да није скроз задовољан, јер мора да се обезбједи већи прилив људи у ВС чему се треба посветити у нарендом периоду.

“Зато тежак и одговоран посао очекује генерала Мојсиловића. Сигуран да ће имати подршку часних официра, којима је држава Србија увек била важнија и преча од било каквих личних интереса”, нагласио је он.

Вучић је казао да је ситуација у свијету таква да није лако предвиђати догађаје.

“Не морам да говорим колико је тешка позиција Србије због односа са Албанцима, проблема кој имамо око КиМ. Чињеница је да неки у региону Србе који живе у њиховим земљама доживљавају као реметилачки фактор и који би Србију желели да представљају као реметилачки чинилац, иако хоћемо да само да наш народ живи у миру желећи да чува своје, не сежемо за било чијом територијом, само хоћемо да чувамо своју територију”, истакао је он.

Вучић је казао да је много тога је пред овим људима, и да је увјерен да ће добро и часно обављати свој посао, борити се за Србију, и да ће грађани у својој војсци имати још више не само институцију коју највише поштују и цене, већ коју највише воле и у коју највише вјерују.

“Част ми је што сам могао да радим са генералом Диковићем шест година и надам се да ћете ви Мојсиловићу обавити велики и важан посао за будућност Србије и Војску Србије”, истакао је он.

Ко је нови начелник Генералштаба Војске Србије

Нови начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић један је од најискуснијих официра Војске Србије.

Завршио је Војну академију, Командно-штабну школу и Школу националне одбране у Београду.

Од значајнијих интернационалних курсева завршио је извршни програм у трајању од четири мјесеца у Европском колеџу за безбједносне студије.

Од значајнијих оперативних дужности обављао је дужност начелника оперативног одјељења у Команди оперативних снага Војске Србије, замјеника команданта Здружене оперативне команде у Генералштабу и команданта Копнене војске.

У периоду од годину дана од октобра 2013. године, поред дужности шефа војног представника у Мисији Републике Србије при НАТО, обављао је дужност предсједавајућег међународне савјетодавне групе у центру за безбједносну сарадњу RACVIAC.

Прије постављења на садашњу дужност од 2013. до 2017. године обављао је дужност шефа Војног представништва у Мисији Републике Србије при НАТО у Бриселу. Активна војна служба му се завршила 2017. године. Милан Мојсиловић је рођен у Косовској Митровици 3. августа 1967.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана