На подручју Београда 100 могућих терориста

Агенције
На подручју Београда 100 могућих терориста

Београд - На подручју Београда има око 100 могућих терориста, а у Србији три до четири хиљаде, потврдили су јуче учесници трибине "Тероризам - нови изазови Европи и региону".

Стручњаци су констатовали да Европа нема стратегију за борбу против тероризма и да се много више пажње поклања техници и технологији, а да је људски фактор потиснут у други план. Професор Факултета за безбедност Зоран Драгишић сматра да у борби против тероризма треба вратити агентурну мрежу, а сараднике инфилтрирати у терористичке организације. Без рада на терену, прикупљања обавјештајних информација од људских извора, ни сателити ни најмодернији прислушни уређаји не могу дати конкретну информацију о терористичком нападу, додао је он.

- Без добрих агената инфилтрираних у организације нема адекватних упозорења, ко спрема, када планира да изведе напад, чиме и где. Када то знате, можете употребити специјалне јединице за неутралисање група - рекао је Драгишић.

Криминолог Добривоје Радовановић сматра да је информације о терористичким нападима тешко прикупити, јер убачени агент мора бити њихове вјере, културе, навика, што је, како је рекао, јако тешко и такав агент се релативно лако открива. Радовановић је рекао и да регион нема неке велике нападе, али има велику потенцијалну опасност, као и да је један од проблема неефикасно правосуђе и предвиђене казне за тероризам од једне до 10 година. Он сматра и да су неки закони идеални за терористичке групе.

- Осим тога, имамо око 100 могућих терориста на подручју Београда, у Србији три до четири хиљаде. То је потенцијално изузетно опасно и грађани треба да буду врло опрезни, али не треба заборавити да наше обавештајне службе добро то држе под контролом, нисмо до сада имали екстремних терористичких напада - рекао је Радовановић.

Он је истакао да грађани Србије, када је ријеч о опасности од терористичког напада, могу бити релативно мирни, али и да морају бити опрезни и сваку сумњиву информацију прослиједити службама безбједности.

- Погодује нам поступање власти у Србији са избеглицама и не верујем да ћемо због њих имати било какву освету - рекао је Радовановић.

Косово

Премијер Косова Иса Мустафа затражио је да буде подигнут ниво безбједности на Косову због реалних терористичких пријетњи са којима се суочавају европске земље.

На састанку Савјета за безбједност Косова којим предсједава, Мустафа је рекао да је тероризам сада реална опасност за грађане Европе и од представника свих институција, посебно оних из области безбједности, затражио да Косово у свим аспектима буде спремно да се суочи са евентуалним пријетњама насилног екстремизма, тероризма и организованог криминала, саопштено је из владе Косова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана