На југу КиМ славље, на сјеверу страх и сахрана Резолуције 1244

Танјуг
На југу КиМ славље, на сјеверу страх и сахрана Резолуције 1244

Косовска Митровица - У јужном дијелу Косовске Митровице већинско албанско становништво је вијест о усвајању закона који омогућавају трансформацију КБС у војску прославило уз петарде, док у српским дијеловима КиМ влада огорчење и велика забринутост због трансформације КБС у Оружане снаге Косова.

За сада на улицама јужне Митровице још нема организованог славља, осим што се на тренутке чуло пуцање петарди.

На улазу у јужни дио Митровице код моста поред припадника КФОР-а који обезбјеђује и прати ситуацију повећано је и присуштво медијских екипа.

Послије усвајања сва три закона којима се омогућава трансформација Косовских безбједносних снага у војску Косова, у околини Грачанице окупљају се Албанци како би отишли у Приштину да прославе, јавио је РТС.

Како се наводи, на путевима су појачане контроле полиције.

Парламент у Приштини изгласао је три закона - Закон о косовским безбједносним снагама, Закон о служби у косовским безбједносним снагама и Закон о министарству одбране. Тиме се омогућава трансформација КБС у косовску војску.

Студенти "сахрањују" Резолуцију 1244

У знак протеста због одлуке косовског парламента о формирању војске Косова српски студенти у Косовској Митровици данас ће извести својеврсни перформанс, како би показали да је погажено међународно право и сви важећи документи о Косову.

Они ће симболично ''сахранити'' међународно право, Резолуцију УН 1244, Повељу УН и Војно-технички споразум из Куманова.

Студенти ће у 12.30 почети шетњу од студентске мензе до зграде Унмика и Оебса, а свој перформанс ће извести тачно 12 сати и 44 минута.

Кризни штаб четири општине са сјевера КиМ у подне

Ванредна конференција за новинаре кризног штаба четири општине са сјевера КиМ биће одржана у подне, најављено је из Српске листе након информације да је у Приштина усвојен палкет закона о формирању војске Косова.

Конференција за медије ће бити одржана у Канцеларији кризног штаба у Косовској Митровици.

Грађани у сјеверној Митровици су изузетно забринути формирањем војске Косова.

Вулин: Срби на КиМ имају подршку предсједника и Војске Србије

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је данас да се такозвана војска Косова, коју сачињавају терористи, прави да би нападала Србију и Србе и поручио да Срби на КиМ могу да буду мирни и да имају апсолутну подршку предсједника Републике и Војске Србије, јер за државу нема вишег интереса од очувања Срба на простору Косова и Метохије. 

Србија, истакао је, све чини да не дође до насиља и Србија хоће мир. 

"Задатак Министарства одбране и начелника Генералштаба је да обезбеди да је Војска Србије у стању да испуни свако наређење врховног команданта. Свака одлука која буде била донета биће испуњена. Александар Вучић је више пута јасно и гласно, у преломним тренуцима за ову земљу рекао да се Олуја никада више неће поновити", рекао је Вулин за "ТВ Пинк".

Он је истакао да Србија никада више неће дозволити да се понови Олуја, Јасеновац, и да се некажњено деси пропаст српског народа.

"То је више него јасна порука сваком ко би уопште размишљао о идеји да насиљем покушава да нешто уради на простору КиМ", додао је он.

"Познајући Александра Вучића, он је увек и председнику Милошевићу и тадашњем руководству Србије замерао пад Крајине сматрајући да је неопростиво и неприхватљиво да пропаст српског народа прође без реакције државе Србије", навео је Вулин.

Зато, поновио је, нема могућности да се понови "Олуја", "док је на челу војске и државе Александар Вучић".

Поручио је да грађани треба да и буду мирни и сигурни, јер је Војска Србије снажна, организована и спремна да изврши свако наређење.

"Када је у питању Србија, све се чини да не дође до насиља. Србија хоће мир. Наши представници и политичка руководства су све урадили да до мира дође", истакао је Вулин. 

"Такозвана војска Косова, коју сачињавају терористи, прави се да би нападала Србију и Србе. Сигурно се не прави да би се заратило са Албанијом, на пример, или да би се супротставило малигном утицају Црне Горе на простору КиМ или да би се евентуално зауставиле северномакедонске територијалне аспирације на КиМ. Нема ни једног другог разлога. Наши грађани могу да буду мирни. Могу бити сигурни да имају апсолутну подршку председника државе и Војске Србије", рекао је Вули.

Како је рекао, иако Рамуш Харадинај каже да је то заправо војска која ће припремати људе да одлазе у Авганистан и Сирију, за то нема потребе, јер се у Исламској држави "већ налазе Албанци са простора КиМ и процентуално су најзаступљенија нација у односу на број становника у редовима Исламске државе".

Вулин је истакао да је циљ Харадинаја да изазове сукобе ширих размјера, да би онда коначно поново могао да буде жртва и да привуче подршку међународне заједнице - "исте оне која их је признала и која их наоружава, која их стално штити и брани, говори да се обје стране мире и уздрже од реакције".

"Само то траже, да поново буду жртве и да кажу да је велика и моћна Србија напала нас јадне и мале, браните нас. Гините у нашим ратовима, гините за нарко клан Рамуша Харадинаја. Не смемо то дозволити. Захвалан сам Србима са КиМ што то разумеју и што се тако мудро и храбро носе са свим што се дешава ових дана", рекао је Вулин.

Нагласио је да је крајњи циљ свега што се дешава посљедњих неколико мјесеци да Срби напусте простор Косова и Метохије.

"Они сваки дан дижу тензију. Сваки дан чине живот немогућим. И једног дана се пробудите, погледате своју децу и кажете - поново нема хлеба, поново прете да ће упасти, ајде да одемо одавде. Хоће да натерају Србе да почну сами да одлазе. Да оно што нису успели свих ових година да сад успеју", рекао је Вулин.

Он је навео да је захвалан Србима на КиМ што, како каже, имају храбрости, мудрости и тврдоглаву упорност да не оду.

"Они могу бити сигурни у апсолутну подршку и председника Републике и Војске Србије и сваког државног органа, јер нема вишег интереса за нас од очувања Срба на простору Косова и Метохије", рекао је Вулин. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана