Мишковић за пасош нуди као јемство цијелу своју имовину

Aгенције
Мишковић за пасош нуди као јемство цијелу своју имовину

Београд - Власник "Делта Холдинга" Мирослав Мишковић поново је данас у наставку суђења апеловао на Специјални суд да поштује његову претпоставку невиности и да му одобри да путује, јер је то неопходно да би његова компанија могла да послује, а као јемство за пасош понудио је цијелу своју имовину.

"Ако морам да седим у Србији можете слободно да ме вратите у притвор", рекао је Мишковић судском вијећу, које њему и другим оптуженима суди за малверзације са путарским предузећима.

Истичући да ће Делта трпети велике посљедице, он је указао да компанија не може да послује ако њен предсједник сједи у Србији.

"Ово не може овако. Имамо ускоро два велика посла у Америци. Не могу да казем потенцијалним партнерима 'дајте писмо као гаранцију, да председник Делте може да добије пасош'. То је потцењивачки и за Мисковића и за Делту", образложио је Мишковић свој захтјев.

Мишковић је поред осталог навео да држави може да припадне цјелокупна његова имовина ако оде у иностранство и не врати се, подсјећајући да је дао највеће јемство у региону, 12 милиона евра, за укидање притвора у јулу прошле године.

Судија Владимир Вучић је навео да ће судско вијеће о сваком новом Мишковићевом захтјеву изнова одлучивати у складу за Закоником о кривичном поступку и приложеном документацијом, као што је и до сада чињено.

Вучинић је напоменуо да још није одлучено да ли ће Мишковићу одобрити да Ускршње празнике са породицом проведе у Црној Гори, али је послије паузе његов бранилац повукао тај приједлог.

Мишковићу је суд у децембру одобрио службени пут у Лондон, након чега се дигла велика медијска прашина. Потом му је у јануару одбрио захтјев за пут у Холандију, а прошлог мјесеца у Италију.

Власник "Делта холдинга" пуштен је 23. јула из притвора, који му је замјењен јемством од 12 милона евра у динарској противвриједности, а које је уплатила његова компанија да би се бранио са слободе.

Мишковићу је привремено одузет пасош и одредена мјера забране напуштања боравишта, уз обавезу јављања Полицијској управи за град Београд - ПС Савски венац, сваког првог радног дана у мјесецу.

Иста ова мјера предвиђена је и за његовог сина Марка, коме је 7. октобра укинут кућни притвор за јемство хипотеком на локал вриједности 3,2 милиона евра.

 Оптужница терети Мишковића и остале да су од 2005. до 2010. године незаконитим извлачењем новца из путарских предузећа и утајом пореза оштетили путарска предузећа за 16,95 милијарди динара, а буџет за 472 милиона динара.

Мирославу и Марку Мишковићу и власнику "Нибенс групе" Милу Ђурашковићу на терет се стављају кривична дјела злоупотреба положаја одговорног лица и пореска утаја. За обја дјела законом је запрећена казна до 10 година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана