Мишковић ослобођен оптужби за злоупотребе

Agencije
Мишковић ослобођен оптужби за злоупотребе

Београд - Власник "Делта холдинга" Мирослав Мишковић (72) правоснажно је јуче ослобођен оптужби за злоупотребе у вези са путарским предузећима, а понавља му се суђење за утају пореза, одлучио је Апелациони суд.

Потврђене су и ослобађајуће пресуде за извлачење новца из путарских предузећа Марку Мишковићу и Милу Ђурашковићу, а и њима ће бити поново суђено за утају пореза, односно за оштећење фабрике мазива у Крушевцу.

Власнику "Делта холдинга" је тако поништена осуђујућа пресуда за наводно помагање сину Марку при утаји пореза. Власник "Делте" био је осуђен у јуну 2016. године првостепеном пресудом Специјалног суда на пет година затвора и новчану казну од осам милиона динара (67.000 евра) за помагање сину Марку у утаји око три милиона евра пореза. Истом одлуком старији Мишковић је ослобођен оптужби да је оштетио путарска предузећа, односно да је финансијским пословањем извлачио новац из њих.

Све одлуке Апелационог суда су донесене једногласно.

Марко Мишковић је тада осуђен због утаје пореза на три и по године затвора и новчану казну од осам милиона динара, уз обавезу да његово предузеће "Мера инвест" плати порез од око 320,3 милиона динара.

У образложењу Апелационог суда се наводи да првостепена пресуда садржи битну повреду одредаба кривичног поступка, јер су у образложењу пресуде изостали разлози о одлучним чињеницама, а "они разлози који су дати су у знатној мери нејасни и противуречни".

Мирослав Мишковић је ухапшен са сином 12. децембра 2012. године. Из притвора је пуштен након седам мјесеци, тачније 23. јула 2013. године, и то када је уплатио рекордно јемство у српском правосуђу од чак 12 милиона евра у готовини.

Мишковићу је још тада одузет пасош, као мјера да не би напустио државу. Његовом сину Марку прво је затворски притвор замијењен кућним са наногицом, а затим је он укинут када је положио јемство у вриједности од 3,3 милиона евра.

Укупно јемство за Мишковиће, оца и сина од 15,3 милиона евра далеко прелази висину утаје пореза од око три милиона евра и казне од по осам милиона динара које су им изречене првостепеном пресудом. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана