Мира Марковић сахрањена у дворишту породичне куће

Танјуг
Мира Марковић сахрањена у дворишту породичне куће

Пожаревац - Урна са посмртним остацима Мирјане Марковић положена је данас у заједничку гробницу поред супруга Слободана Милошевића, некадашњег предсједника Србије и СР Југославије, у дворишту породичне куће у Пожаревцу.

Полагању урне уз пјесму Подмосковске вечери, испод липе гдје почива и њен супруг, а гдје је претходно свештенство Епархије браничевске одржало опијело, није присуствовао нико од чланова уже породице - син Марко, ћерка Марија, унук Марко... Опростајни говор одржао Милован Бојић, директор КБЦ Дедиње, који је изразио увјерење да ће суд историје скинути клевете и лажи са њеног имена али и њеног пепела.

Бивши предсједник СРЈ Момир Билатовић, који је говорио у име Удружења "Слобода", рекао је да је Мира Марковић била сретна јер је имала љубав великог човјека, Слободана Милошевића, и да је била и храбра жена, а та храброст се, како је навео, огледа у књигама које је написала.

Била је част живјети са женом која је имала увјерења, што је данас веома ријетко, казао је он.

Прочитано је и писмо ћерке Марије, у коме се опрашта од мајке "драге партизанке" и наводи да јој је драго што она није могла да прочита све што је писало у медијима на дан када је умрла.

Навела је, поред осталог, да јој је много жао што је одлучила да буде покопана у Пожаревцу, "ти и тата сами, где ја и Марко никада нећемо доци".

Полагању урне присуствовали су министри из редова СПС Славица Ђукић Дејановић и Горан Триван, лидер радикала Војислав Сешељ и функционерка СРС Вјерица Радета, бивши званичници Србије и СРЈ Никола Шаиновић Момир Булатовић, Живорад Јовановић, Жарко Обрадовић, Милутин Мркоњић, као и Драгомир Карић, Зорица Брунцлик и Мирољуб Кемиш, родбина, пријатељи и бројни грађани.

Дио грађана остао је испред капија породичне куће Милошевића.

Урна са посмртним остацима Мирјане Мире Марковић стигла је јуче из Русије у Србију.

Она је преминула 14. априла у 77. години у Москви од компликација изазваних упалом плућа, коју је добила након двије операције.

Прије полагамје урне, у Дому културе одржана је комеморација у организацији Удружења "Слобода".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана