Ministarstvo branitelja: Zgroženi spomenikom Tepiću u Beogradu

Ministarstvo branitelja: Zgroženi spomenikom Tepiću u Beogradu 30.09.2017 23:17 | Tanjug

Zagreb - Ministarstvo hrvatskih branitelja saopštilo je da je "zgroženo" postavljanjem spomenika majoru jugoslovenske vojske Milanu Tepiću u Beogradu.

Kako navode, Vlada Srbije se "veličanjem terorističkog čina i osobe koja je u samoubilačkoj akciji svjesno uzrokovala smrt velikog broja ljudi, provodeći velikosrpsku agresiju na teritoriji Hrvatske, poistovećuje sa tom velikosrpskom idejom i politikom", prenosi Hina.

U Beogradu je u petak otkriven spomenik majoru JNA Milanu Tepiću koji je tokom sukoba devedestih poginuo tako što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju veliko skladište oružja i municije.

Otkrivanje spomenika i polaganje vijenaca održano je povodom obilježavanja 26. godišnjice od Tepićeve smrti.

Minstarstvo branitelja navodi da je Tepić "bio svjestan razmjera posljedica koje podizanje skladišta može izazvati", a da je "samo zahvaljujući hrabrosti hrvatskih specijalnih jedinica ta tragedija nije postigla svoj puni efekt", kao i da bi bila puno veća da Tepić "nije sprečen u namjeri da digne i ostalih nekoliko skladišta u vazduh".

Ministarstvo u saopštenju tvrdi i da je "ovakav čin istovjetan mnogim terorističkim činovima s kojima se suočavaju današnja Evropa i svijet".

Istovremeno, Ministarstvo podsjeća da su u proteklih deset dana iz Srbije stizale kritike na Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih porodica, jer su, kako smatra, srpskim čelnicima sporne osnovne odredbe da su "hrvatski branitelji branili i odbranili Republiku Hrvatsku unutar međunarodno priznatih granica od agresije koju je, između ostalih, izvršila Srbija".

U tim kritikama, ocijenilo je Ministarstvo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić navodio je kako sa srpske strane postoji dobra volja da se stvari rješavaju na najbolji način, dobrosusjedskim odnosima.

"Sada smo svjedoci da isti čelnici koji prozivaju Ministarstvo hrvatskih branitelja zbog tzv. ratne retorike, podižu spomenik u Beogradu bivšem majoru Jugoslovenske armije Milanu Tepiću u nadležnosti dvojice ministara srpske Vlade, nazivajući ga narodnim herojem, zahvaljujući kojem je Srbija danas pravednija i bolja država, a čime zapravo priznaju agresiju JNA i Srbije na Republiku Hrvatsku", tvrdi se u saopštenju.

Ministarstvo u saopštenju tvrdi i da je time Srbija priznala da je Hrvatska vodila "pravedan, obrambeni i oslobodilački rat", a kako navode, na čemu se temelji novi Zakon o hrvatskim braniteljima.

Prema tvrdnjama Ministarstva, Srbija je ovim "dala poruku koja nije dobar temelj za stvaranje dobrosusjedskih odnosa na koje se proteklih dana pozivaju srpski čelnici".

Tepić je rođen u mjestu Komlenac kod Kozarske Dubice godine 1951. godine, a poginuo je 29. septembra 1991. u Bedeniku kod Nove Rače. Ne želeći da prepusti neprijatelju veliko skladište oružja i municije, major Tepić digao je u vazduh vojno skladište i sebe.

Ministar odbrane Zoran Đorđević izjavio je da su herojsko djelo i svjesno podnijeta žrtva odredili sudbinu majora Milana Tepića, ali u sudbinu mnogih drugih.

"Žalimo jer je Srbija izgubila hrabrog i časnog oficira, uzornog i poštenog građanina i odvažnog vojnika. Njegovo delo veće je od svih nas i nema načina da to bilo ko od nas premeri. Nemerljivo je", poručio je Đorđević.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica