Милосрдни анђео убијао без милости

Приредила: Ведрана Кулага
Милосрдни анђео убијао без милости

Грделица - Изгубљени животи дјеце, цивила и војника током страшних дана НАТО агресије на Србију обавезују на чување мира и да свима који су преживјели бомбардовање и њиховој дјеци буде обезбијеђена мирна и сигурна будућност у земљи коју ни те страхоте нису бациле на кољена.

Те поруке упутили су у петак званичници Србије и РС окупљени код Железничког моста у Грделичкој клисури који је ракета из авиона НАТО-а погодила 12. априла 1999. године док је преко њега пролазио воз пун путника. НАТО је прије 18 година започео агресију на тадашњу СР Југославију под изговором да је Београд крив за неуспјех преговора у Рамбујеу и Паризу о будућем статусу Косова и Метохије. Дану сјећања на страдале у НАТО агресији, којим је обиљежена годишњица почетка бомбардовања, присуствовали су предсједник РС Милорад Додик и премијер Србије Александар Вучић који су са породицама страдалих у Грделичкој клисури положили вијенце и минутом ћутања одали почаст жртвама.

Вучић је рекао да је на овај дан почела једна од најбруталнијих агресија у модерној историји ратовања и људске цивилизације.

- Био је то ужасан поход највеће војне алијансе на територијално и по броју становника малу, али по људима који је настањују велику земљу. Данас се осећам поносним, јер нису успели да Србију баце на колена као што то нису успели ни они пре њих који су желели вазалну и поробљену Србију, која ће слепо извршавати наређења споља и радити у корист неког другог, а не за своју добробит. Не, Србија је данас слободна, Србија слуша себе, Србија слуша свој народ, верује себи и полако, али сигурно постаје све јача и никада више неће страдати на начин како је то било 1999. године - казао је Вучић.

Избор Србије, поручио је он, је да чува мир, да са свима сарађује и да односи са НАТО-ом буду пристојни.

- Али нисмо и нећемо тражити да будемо део алијансе која је тако бесомучно разарала нашу земљу и убијала нашу децу. Хоћемо да будемо своји на своме и да имамо свој мир и нашу слободу - рекао је Вучић.

Додик је истакао да је српски народ у прошлом вијеку у континуитету страдао до мјере биолошког истребљења.

- Ништа боље не може одразити бесмисао бомбардовања и гађања воза на Грделичком мосту као ово што пише на спомен-плочи: "Заборави, ако можеш". Како заборавити да је неко одлучио да бомбардује воз у којем су цивили, да бомбардује Србију 78 дана и побије толико дјеце у циничној операцији коју су назвали "Милосрдни анђео". Шта су та дјеца крива? Шта је мала Милица Ракић крива? Како њу назвати? Како заборавити? У њиховој операцији "Милосрдни анђео" страдали су невини људи, уништени животи, погинули родитељи, дјеца, момци и дјевојке, угашене су љубави и животи - рекао је Додик и додао да Србија и РС остају војно неутралне и да их нико не може подијелити.

Окупљенима се обратио и машиновођа воза у којем је посијана смрт Бобан Костић.

- Пре 18 година ми није било јасно шта смо ми били за НАТО пилоте, воз пун путника, цивила, ненаоружаних људи или највећа претња њиховој огромној сили, техници и војсци. Ни данас, после 18 година не могу да схватим да у наш воз пун путника, жена, деце, ненаоружаних људи, НАТО пилоти хладнокрвно упућују пројектиле - рекао је Костић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић рекао је да је бомбардовањем показана сва нељудскост и бруталност НАТО-а према Србима.

- Убијати недужне људе, уништавати нечију земљу без икаквог повода, само зато да би показали силу и моћ, је нешто за шта нема ријечи оправдања - истакао је Савановић.

Патријарх српски Иринеј служио је у цркви у београдском насељу Железник помен жртвама НАТО бомбардовања, а молитвени помен служен је и у храмовима у Бањалуци.

Најмлађа жртва

Једанаестомјесечна Бојана Тошовић из малог села Мердаре најмлађа је жртва НАТО бомбардовања СР Југославије. Њу и њеног оца Божена (29) НАТО бомбе су убиле у ноћи између 10. и 11. априла 1999. године.

*****

78 дана трајала агресија на Југославију

2.500 људи убијено

12.500 људи рањено и повријеђено

25.000 стамбених објеката уништено

470 километара путева разорено

595 километара пруге уништено

30 одсто енергетских капацитета Србије уништено

15 тона осиромашеног уранијума бачено

100 милијарди долара процијењена материјална штета

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана