Ubica iz Ivanče još uvijek kritično FOTO

Blic, RTS, B92, Mondo, Večernje novosti
Ubica iz Ivanče još uvijek kritično FOTO

Beograd - Zdravstveno stanje Ljubiše Bogdanovića, koji je juče ujutro na spavanju ubio 13 osoba, po ocjeni ljekara je kritično, dok njegova supruga pokazuje znake oporavka.

Kako je za Radio B92 rekla portparol Urgentnog centra Zorica Marković, zdravstveno stanje Ljubiše Bogdanovića, koji je juče ujutro primljen u Urgentni centar sa teškim povredama glave je izuzetno teško i dežurne ekipe Urgentnog cehtra procjenjuju njegovo stanje kao kritično.

- Njegov život je zaista ozbiljno ugrožen. Što se tiče njegove supruge Javorke Bogdanović njeno zdravstveno stanje je znatno bolje. Ona je primljena sa povredama glave i vrata. Smeštena je na odeljenje šok B, dok je Ljubiša na šoku A, znači da je njegovo stanje znatno teže. Javorka pokazuje i neke znake oporavka, tako da je ocena lekara da je ona van životne opasnosti - kazala je ona.

Međutim, dodala je ona, kako će se njihovo zdravstveno stanje odvijati zavisi, prije svega, od svih dijagnostičkih i terapijskih procedura koje će Dežurne ekipe Urgentnog centra primjeniti.

Dan poslije nezapamćenog masakra, u kom je stradalo 13 ljudi, selo Velika Ivanča pored Mladenovca je u velikom šoku.

Stanovnici se pitaju šta je natjeralo čovjeka, koga su poznavali kao mirnog, na stravičan zločin.
Sin jedne od žrtava još uvijek ne vjeruje da se to desilo.

- Zašto se ovo desilo? Ne znam, ne znam... Prouzrokovao je veliki bol. Ionako nas je malo živelo ovde pre ubistava - kaže Radoslav Stekić.

Rijetki prolaznici u zaseoku koji je ostao bez većine stanovništva i dalje ne mogu da povjeruju da je njihov komšija bio sposoban za takav zločin.

- Ne mogu da verujem šta se ovde desilo. Bio je dobar čovek, ne bi povredio ni muvu... - kaže Aleksandar Stekić.
Ljekari koji su prvi stigli na mjesto tragedije svjedoče da su pored tijela Ljubiše Bogdanovića pronašli mnogo neiskorišćene municije.

Ubica masakr počeo riječima: Nama više života nema

Supruga masovnog ubice iz Velike Ivanče ispričala je da je njen muž Ljubiša Bogdanović prije smrtonosnog pohoda, u kojem je ubio 13 svojih rođaka i komšija, rekao da im više nema života.

- Ljubiša je ustao oko pet sati ujutro i upalio je svetlo u spavaćoj sobi. Državo je pištolj u ruci. Mislila sam da je to igračka i da se šali. Rekao je da nam više nema života - ispričala je ljekarima u Urgentnom centru u Beogradu i sama teško ranjena Javorka Bogdanović – prenosi “Blic”.

“Večernje novosti” pišu da Javorka nije slutila šta će njen suprug da uradi i da je bio prijeke naravi, ali se ovome nije nadala.

- Svi smo bili kao jedna velika porodica. Nije bilo nikakvog nagoveštaja da će ovo da uradi - rekla je Javorka policiji u Urgentnom centru u Beogradu.

Direktor Urgentnog centra Zlatibor Lončar je rekao da se Javorka, koja je u pucnjavi pogođena u glavu i vrat, osjeća malo bolje i nije životno ugrožena.

On kaže da je napadaču, dok su ga unosili u šok-sobu, iz pantalona ispalo 16 metaka.

“Novosti” navode da je Ljubiša Bogdanović u svoj ubilački pohod krenuo sa oko 50 metaka.

Ljubiša Bogdanović, koji je poslije ubistva 13 osoba, pucajući sebi u glavu pokušao samoubistvo, u kritičnom je stanju.

Ministar zdravlja Srbije Slavica Đukić-Dejanović kaže da to što je ubica bio na ratištu sigurno ne može bit uzrok višestrukog ubistva u Velikoj Ivanči.

- To ne može biti neposredni razlog. Traume iz rata i posledice tih trauma kroz posttraumatski stresni poremećaj idu nekoliko dana do nekoliko nedelja od momenta traume - rekla je ona za RTS.

U Srbiji je danas dan žalosti zbog tragedije u Velikoj Ivanči. Novine su izašle sa crnim naslovnicama, otkazane su sve sportske i zabavne manifestacije, a televizijski program je prilagođen ovom danu.

Žrtve “uzornog domaćina” iz Velike Ivanče

Ljubiša Bogdanović (60), donedavno mirni komšija i domaćin iz Velike Ivanče kod Mladenovca, potegao je juče rano ujutru pištolj CZ 88 i ubio svog sina i još 11 rođaka koje je zatekao na spavanju u njihovim obližnjim kućama, prenosi “Blic”.

U Ljubišin “crni bilans” ušli su životi šest muškaraca, šest žena i jedno dvogodišnje dijete, dok je njegova supruga Javorka teško ranjena i bori se za život.

Ovo su fotografije žrtava “uzornog domaćina”, kako su ga mnogi, do juče, opisivali.

U svaku komšijsku kuću Bogdanović je ušao bez problema, jer su, s obzirom da se radi o rođačkom zaseoku, vrata uvijek bila otključana.

Jedino je kod Ješića zatekao zaključana vrata.

Otvorila mu je Ljubina u koju je pucao na pragu, a zatim je u sobi ubio njenog sina Miloša.

Ljubiša Bogdanović važio je za vrijednog i poštenog domaćina koji ni sa kim nije bio u svađi.

Prije odlaska na ratište 1991. u Slavoniju, bavio se poljoprivredom, a prije godinu dana, kad je dobio otkaz u slovenačkoj firmi u Mladenovcu, ponovo se vratio istom poslu.

Nije registrovano da je Bogdanović ikada imao sukob sa zakonom, a takođe, nikada mu nisu konstatovana nikakva psihijatrijska oboljenja.

Doduše, ima podataka da su njegov stric i brat od strica bili duševni bolesnici, dok se Ljubišin otac prije nekoliko godina objesio.

Ljubiša je za posjedovanje pištolja CZ 88 imao dozvolu još od 1981.

Posebno užasavajuća je činjenica da je Ljubiša Bogdanović žrtvama nišanio i pucao u glave.

U toj namjeri je bio nemilosrdan čak i pri ispaljivanju hica u dvogodišnjeg Davida.

Dan žalosti zbog masakra

Vlada Srbije proglasila je srijedu 10. april za Dan Žalosti poslije tragičnog događaja u mestu Velika Ivanča, kada je ubijeno 13 osoba, navedeno je u saopštenju.

Vlada Srbije je povodom teške nesreće u mjestu Velika Ivanča izrazila i veliko žaljenje, saosjećanje i podršku porodicama ubijenih.

Masakr kod Mladenovca

Mladenovac - Ljubiša Bogdanović (60) ubio je jutros iz vatrenog oružja 13 osoba u mjestu Velika Ivanča kod Mladenovca.

Ubijeno je pet muškaraca, šest žena i dvogodišnji dječak, saznaje “Blic”.

Šezdesetogodišnji Bogdanović još je u teškom stanju i bez svijesti.

Zdravstveno stanje Javorke Bogdanović, supruge Ljubiše Bogdanovića, je stabilno, saznaje “Blic” u Urgentnom centru.

- Zadobila je povredu vrata, tačnije metak joj je bio u vratu. Ona je svesna, razgovara sa lekarima, pokreće i ruke i noge. Prebačena je na odeljenje šok B. Sa druge strane, Ljubiša je u komi i njegovo zdravstveno stanje je kritično - rečeno je “Blicu” u Urgentnom centru.

Bogdanović je ubio sina, majku, a supruga u koju je pucao i koja je pozvala policiju u pomoć preminula je u Urgentnom centru.

On je iz nepoznatih razloga pucao u svoje komšije, koji su mu ujedno i najbliža rodbina.

Ubica je krvavi pir izveo za 15 minuta, a sve koje je zatekao na spavanju usmrtio je hicem u čelo.

Ranjena supruga je uspjela da pozove policiju kojoj se obratila riječima: “Pomozite, moj muž je krenuo da ubija po selu!”.

Kako javlja reporter “Blica” sa mjesta zločina, prema priči komšija, Ljubiša Bogdanović je najprije u svojoj kući ubio sina hicem u glavu, a potom se uputio ka kućama komšija gdje je napravio masakr.

Osim sina Ljubiša je ubio i majku Dobrilu (1930). U kući porodice Despotović napadač je ubio supružnike Mihaila (1952) i Milenu (1952), njihovog unuka Gorana (1989) i suprugu mu Jovanu (1992) sa dvogodišnjem sinom Davidom u naručju. U kući Stekića ubio je Danicu (1935) i Draganu (1963), a nastradali su i bračni par Velimir (1935) i Olga Mijailović (1934). U kući porodice Ješić napadač je usmrtio majku i sina, Ljubinku (1949) i Miloša (1965).

On je jutros oko pola pet ušao u čak četiri kuće i sve ih pobio na spavanju hicima u glavu, a zločin je izvršio tako što im je oružje prislonio uz čelo.

Mladenovačka policija je odmah krenula na mjesto zločina i zatekla Ljubišu u dvorištu svoje kuće. 

Policija je po dolasku stegla obruč oko ubice i time spriječila još veće razmjere zločina.

Pretpostavlja se da je Ljubiša, uhvaćen u klopku, tada odlučio da puca u sebe.

Prema nezvaničnim informacijama, Bogdanović je potom najvjerovatnije pokušao da ubije i sebe.

Radiovoje Stekić preživio je današnji masakr u Velikoj Ivanči jer je bio na poslu u trenutku kada je Ljubiša Bogdanović upao u porodičnu kuću i ubio njegovu ženu Danicu i kćerku Draganu Stekić.

Njegov sin Aleksandar (28) je takođe preživio, jer je u trenutku pucnjave spavao na drugom spratu kuće.

Kuća porodice Stekić takođe je bila na meti Ljubomira Bogdanovića koji je jutros ubio 13. osoba i na kraju pokušao da izvrši samoubistvo.

Prema nezvaničnim podacima Bogdanović je sa porodicom Stekić u rodbinskim odnosima, a u njihovu kuću se uputio odmah pošto je pucao svom sinu u glavu.

U prizemlju kuće zatekao je majku i kćerku Danicu i Draganu Stekić koje je ubio na mjestu.

Sin i brat Aleksandar Stekić (28) u trenutku pucnjave spavao je na spratu porodične kuće i tako izbjegao sudbinu majke i setre.

Njegov otac Radivoje bio je na poslu i takođe je preživio ovaj stravičan zločin.

Direktor Urgentnog centra Zlatibor Lončar rekao je da su ljekari iz tog centra nešto prije osam časova dobili informaciju od policije da pripremi osoblje jer ima 13 osoba povrijeđenih upucavanjem, i da će dio toga doći u Urgentni.

- Neposredno posle toga primili smo tri osobe. Jedna osoba je žensko, oko 70 godina i ona je stigla u izuzetno teškom stanju. Na prijemu je bila bez znakova života. Pokušali smo reanimaciju, ali bezuspešno. Druga osoba je Bogdanović Javorka, 1953. godište, koja je upucana u glavu i vrat. Urađena joj je dijagnostika i ona je primljena u šok sobu i njeno stanje je teško. Treća osoba koja je stigla je Bogdanović Ljubomir, takođe upucavanje u glavu. Njegovi vitalni parametri su bez tenzije, bez svesti je. Dijagnostika je u toku. Ako bude uslova ide u šok sobu i nastaviće se dalji tretman - kaže Lončar.

Na pitanje novinara da li se očekuje da u Urgentni stigne još povrijeđenih osoba, on je kazao da je ljekarima naknadno rečeno da su te tri osobe koje su dovezene i jedine koje su prije živjele, ali je i dodao da ljekari ne znaju tačno stanje na terenu.

Ubica nemilosrdno pucao u glavu dvogodišnjem dječaku

Činjenica koja je dodatno šokirala i ostavila u nevjerici sve mještane sela Mala Ivanča kod Mladenovca, ali i čitavu javnost je i potresan podatak da ni najmlađi član porodice Despotović, dvogodišnji sin ubijenih Gorana i Jovane Despotović nije bio pošteđen u jutrošnjem krvavom pohodu Ljubiše Bogdanovića.

Kao i ostali ukućani dječak je upucan u glavu i na mjestu je preminuo.

Pretpostavlja se i da je dijete ubijeno na spavanju

Vriska i plač se prolamaju selom, preživjeli u šoku

Kako javlja reporter “Blica”, oko 9 časova u Veliku Ivanču je došla i kćerka ubice, koja nije živjela sa roditeljima.

Selom se prolama vriksa i plač preživkelih.

Kćerka je u teškom stanju i nalazi se u kući komšija, odakle se čuje plač.

Policija je blokirala prilaz svim kućama u kojima su ubijeni živjeli.

Komšije kažu da se tragedija dogodila jutros oko 5 časova i da je policija dolazila i kod njih da ih obiđe i provjeri da li su dobro.

- Tako smo saznali za masakr. On je bio miran čovek. Ne znamo šta je dovelo do ove tragedije. Čuli smo samo da je sina ubio hicem u glavu - pričaju šokirane komšije.

Reporter B92 javio je sa lica mjesta da su komšije rekle da se Ljubiša B. nije ponašao nasilno i da nije pravio probleme.

Kako navode, juče je bio “sasvim normalan”, a onda mu je “tokom noći nešto kvrcnulo u glavi”.

On je, kako kažu komšije, mogao u svako doba da uđe u njihove kuće, pa čak i tokom noći.

Veljović: Svi ubijeni na spavanju hicem u glavu

Trinaest žrtava bilans je tragičnog ubistva koji je rano jutros počinila jedna osoba u pet kuća u Velikoj Ivanči, kod Mladenovca, potvrdio je direktor policije Milorad Veljović koji se nalazi na licu mjesta.

On je rekao da je ubica žrtvama pucao u glavu dok su spavali.

- Jedna strava, jedan užas, ovako nešto slično nismo imali u policiji - rekao je Veljović dodavši da očevidaca nema jer u pet kuća niko nije ostao živ osim jedne osobe koja je prije toga otišla na posao.

Veljović je ispričao i da je jedan od najstrašnijih prizora bio onaj kada su zatekli beživotno tijelo mlade majke sa djetetom.

Veljović je dodao i da je kuća izvršioca ovog stravičnog zločina bila jedna domaćinska kuća, a on sam miran, vrijedan i radan domaćin koji nije bio sklon konfliktima.

- Svi su ubijeni na spavanju. To su seoska domaćinstva i većina kuća je bilo otključano - rekao je Veljović.

Veljović je rekao da je 12 osoba ubijeno na licu mjesta, a da je trinesta osoba preminula u Urgentnom centru u Beogradu.

Veljović kaže da su policijske ekipe na licu mjesta, uviđaj je u toku i trenutno nije moguće reći šta je bio motiv ovog zločina.

Počinilac je Ljubiša Bogdanović (60) koji iz vatrenog oružja ubio šest žena, šest muškaraca i jednu bebu.

- Ljubiša B. je iz mirne porodice i nije imao policijski dosije. Videćemo šta je motiv ovog stravičnog ubistva, jednostavno svi smo zatečeni - rekao je Veljović.

Ljubiša B. je pucao iz pištolja CZ 88, za koji je imao dozvolu.

Ljubiša B. je, prema njegovim riječima, 1991. godine učestvovao u ratnim dejstvima na prostoru Slavonije.

Do prije godinu dana sa sinom je radio u jednoj slovenačkoj firmi, a potom su ostali bez posla.

Bogdanović nije imao policijski dosije, a policija istražuje zbog čega je ovaj miran čovjek, kako ga opisuju poznanici, počinio ovakav užasan zločin. 

- Nije imao zdravstveni karton. Nemamo evidencija da se radi o čoveku koji je mogao da ovako nešto učini. Svi govore da se radi o normalnom čoveku. Sada sve proveravamo, svi smo zatečeni - rekao je Veljović.

I prema potvrdi ljekara mladenovačke hitne pomoći, Ljubiša B. je svim žrtvama pucao u glavu i lice.

Macura: Ubica nije bio psihijatrijski bolesnik

Porparol Hitne pomoći Nada Macura rekla je za RTS da su tri osobe, koje su teško ranjene, prevezene u Urgentni centar na dalju reanimaciju.

Prema njenim saznanjima, Ljubiša B., koji je u ranim jutarnjim časovima, od 4.30 do pet časova, upadao po kućama u komšiluku i ubijao ljude, nije bio psihijatrijski bolesnik. 

Zločin se desio u kraju koji se naziva Prevale, a Bogdanović je zaobišao samo dvije kuće u tom mjestu.

Masakr u blizini Mladenovca jedno od najvećih masovnih ubistava 21 vijeka

U Srbiji se tokom prethodne decenije nije dogodio ovakav zločin. 2002. Dragan Ćedić iz Leskovca ubio je sedam osoba i teško ranio četiri, a 2007. u selu Jabukovac Nikola Radosavljević ubio je devet i ranio dvije osobe.

Masakr u blizini Mladenovca jedno je najvećih masovnih ubistava na svijetu u posljednjih 15 godina.

Masakr u Velikoj Ivanči udarna vijest i u svjetskim medijima

Vijest o stravičnom zločinu u Velikoj Ivanči obišla je i svjetske medije.

Na Bi-Bi-Siju je to jedna od udarnih vijesti, kao i na mreži “Al Džazira”.

- Šestorica muškaraca, šest žena i dijete ubijeni su prije nego što je napdač pokušao da ubije sebe i svoju ženu. Par je trenutno u teškom stanju - navodi Bi-Bi-Si.

Na sajtu ove medijske kuće navodi se da u selu Velika Ivanča, na 50 kilometara od Beograda, policija ispituje okolnosti pod kojima se zločin desio, ali da je motiv još uvijek nepoznat.

Britanski “Telegraf” zločin naziva “najgorim masakrom u mirnodopskoj Srbiji”.

List piše da su ovakvi masakri rijetki u Srbiji, uprkos činjenici da u Srbiji i dalje ima mnogo oružja ostalog iz ratova iz 1990-ih godina, zbog čega je zemlja u šoku.

Na veliko prisustvo oružja u Srbiji poslije ratova upozorava i “Skaj njuz”, uz napomenu da na Balkanu postoji jaka tradicija vezana za držanje oružja u kući.

Jedan od posjetilaca sajta Si-En-Ena ostavio je ovaj komentar: “Svi žele da budu kao SAD”, na šta je usljedio odgovor drugog čitaoca: ”Niko ne želi takvu reputaciju, to je uvreda”.

Ubica – psihički labilna i isfrustrirana osoba

Psihoanalitičar Aleksandar Vučo ocjenjuje da je počinilac stravičnog zločina u Mladenovcu, u kojem je ubijeno 13 lica, labilna osoba, koja je lično nezadovoljstvo u porodici iskalila prvo u svom domu, a onda na rodbini i komšijama.

Vučo je izjavio da činjenica da je Ljubiša Bogdanović prvo ubio svog sina, a potom krenuo u krvav pir po komšiluku ukazuje na duboko nezadovoljstvo ličnim životom i jednu opštu frustraciju.

- Psihičko stanje cele nacije je katastrofalno, svi živimo u atmosferi neizvesnosti i iščekivanja, opšte stanje, ali i to što je ovaj čovek ostao bez posla i što je ranih devedesetih bio na ratištu je za epilog imalo ovaj stravičan zločin - ocijenio je Vučo, trener na psihoanalitičkom centru Beograd.

On je rekao da se boji da će negativan trend porasta nasilja u srpskom društvu da se nastavi, jer su crne hronike prepune slučajeva “normalnih i tihih ljudi kojim je odjednom nešto puklo u glavi”.

- Tokom posljednja dva, tri mjeseca imali smo nekoliko teških zločina, čiji su počinioci imali sličan profil kao Bogdanović, dakle zrelog su doba, nezaposleni i po pravilu imaju ratnu prošlost - naglasio je Vučo.

On je ocjenio da se zločin, s obzirom na sve okolnosti, nije mogao spriječiti, ali da su njegove dimenzije mogle biti umanjene, da se pravovremeno reagovalo.

- Verujem da je Bogdanoviću trebalo bar nekoliko časova da ubije trinaest ljudi, prosto je neverovatno da niko nije čuo pucnje i pozvao pomoć - zaključio je Vučo.

Dan žalosti

Predsjednik Skupštine grada Aleksandar Antić izjavio je saučešće porodicama nastradalih.

- U kontaktu samo sa premijerom i prvim potpredsjednikom Vlade i u toku dana donećemo zajedničku odluku o određivanju dana žalosti - rekao je Antić.

Saučešće Vensana Dežera povodom masakra u Velikoj Ivanči

Šef delegacije Evropske unije Vensan Dežer uputio je pismo zvaničnicima Srbije i Beograda u kojem je iskazao najiskrenije saučešće povodom tragedije u selu Velika Ivanča.

- Sa velikim žaljenjem sam saznao o tragičnom događaju u Velikoj Ivanči u kojem je 13 ljudi izgubilo život – navedeno je u pismu upućenom premijeru Srbije Ivici Dačiću, gradonačelniku Beograda Dragan Đlasu i predsjedniku opštine Mladenovac
Dejanu Čokiću.

- Moje i misli mojih kolega iz delegacije EU u Srbiji su sa vama i porodicama žrtava - poručio je Dežer.

Karađorđevići izjavili saučešće porodicama ubijenih

Porodica Karađorđević uputila je saučešće porodicama žrtava masakra u Velikoj Ivanči kod Mladenovca i zatražila rigorozniju kontrolu oružja u Srbiji.

U saopštenju iz Belog dvora navodi se da je porodica Karađorđević iskreno ožalošćena i uznemirena zbog tragedije, te da će se moliti da nastradali počivaju u miru, a povrijeđeni što prije ozdrave.

- Duboko smo potreseni i upućujemo apel da naša javnost i mediji ne ostanu nemi nad ovom nesrećom, kako bi se slične tragedije izbegle u budućnosti - ističe se u saopštenju.

Karađorđevići od nadležnih institucija zahtijevaju da se hitno pojača kontrola oružja i da se veća pažnja pokloni sprečavanju nasilja nad ženama i djecom, kao i pomoći takvim porodicama.

Oni poručuju da je najvažniji preduslov za opstanak Srbije taj da ostane zdravo društvo, a da je zajednička dužnost zaštita najugroženijih i sprečavanje da se tragedija, poput mladenovačke, ikad ponovi.

Najveća masovna ubistva u svijetu

Masakr u blizini Mladenovca, u kom je Ljubiša B. ubio 13 osoba jedno je od najvećih masovnih ubistava na svijetu u posljednjih 15 godina.

Za najveće masovno ubistvo u 21. vijeku odgovoran je Anders Brejvik, koji je u julu 2011. godine usmrtio ukupno 77 osoba – osam u Oslu i 69 na ostrvu Utoja.

Ameriku su najviše potresle dvije tragedije – Čo Sung-Hui je na Univerzitetu Virdžinija tek u aprilu 2007. ubio 33 osobe, a u decembru prošle godine je Adam Lanca ubio 26 osoba, većinom mališana, u osnovnoj školi u Njutaunu.

U Njemačkoj, 17-godišnji Tim Krečmer ubio je 16 osoba u svojoj bivšoj školi u Vinendenu 2009. godine.

U masakru u skupštini švajcarskog kantona Cug, Fridrih Libaher je ubio 14 ljudi 2001. godine.

Osim masakra na Virdžiniji tek i u Njutaunu, u SAD se u posljednjih 15 godina desilo još nekoliko velikih tragedija - imigrant iz Vijetnama Dživerli Vong (41), ubio je 13 ljudi u imigracionom centru 2009. godine, vojni psihijatar major Nidal Malik Hasan ubio 13 ljudi u bazi Fort Hud u Teksasu, Džejms Holms je u bioskopu u gradiću Aurora ubio 12 ljudi 2012. godine, a u aprilu 1999. su Erik Haris (18) i Dilan Klebold (17) ubili 12 učenika i profesora u srednjoj školi Kolumbajn u Litltonu.

U Srbiji se tokom prethodne decenije nije dogodio ovakav zločin. Podsetimo, 2002. Dragan Ćedić iz Leskovca ubio je sedam osoba i teško ranio četiri, a 2007. u selu Jabukovac Nikola Radosavljević ubio je devet i ranio dvije osobe.

Prema nezvaničnim podacima, u svijetu se od 2000. godine do danas dogodilo 20 masovnih ubistava u kojima je bilo više deset ili više žrtava.

Hronologija masovnih ubistva koja su šokirala svijet u 21. vijeku

SAD, decembra 2012 - Adam Lanca ubio je 27 osoba, većinom djece, u osnovnoj školi u Njutaunu;

SAD, jula 2012 - Džejms Holms je u bioskopu u gradiću Aurora ubio 12 ljudi osoba, a 58 ranio;

SAD, aprila 2012 - Prilikom napada na privatnom koledžu u Oklandu, Kalifornija, bivši student Južnokorejac One Goh (43) ubio je sedam ljudi, a troje ranio;

Francuska, marta 2012 - Višednevna drama u Tuluzu okončana je smrću osumnjičenog za ubistvo sedam osoba, Muhameda Meraha. Ubica je 19. marta ujutro na motoru došao do jevrejske škole “Blago Tore” i ubio najprije jednog 31-godišnjaka, zatim dva njegova maloljetna sina, pa sedmogodišnju kćerku direktora jevrejske škole;

Belgija, decembra 2011 - Belgijanac Nordin Armani (32) ubio je petoro, a ranio više od 120 ljudi, a prethodno ubio jednu ženu;

Norveška, jula 2011 - U dva napada Norvežanin Anders Brejvik ubio je 77 ljudi, osmoro je poginulo od posatveljene bombe u centru Osla, a 69 djevojaka i mladića bukvalno je streljao na obližnjem ostrvu Utoja;

Holandija, aprila 2011 - Naoružani napadač ubio je šestoro ljudi u šoping centru u Holandiji i izvršio samoubistvo;

Velika Britanija, juna 2010 - Vozač taksija Derik Bird (52) u Engleskoj je ubio 12 ljudi, a 11 ranio;

SAD, novembra 2009 - Vojni psihijatar major Nidal Malik Hasan ubio je 13 ljudi u bazi Fort Hud, u Teksasu;

SAD, aprila 2009 - Imigrant iz Vijetnama Dživerli Vong (41), ubio je 13 osoba u imigracionom centru u Bingamtonu, Njujork. Više osoba je ranjeno;

Njemačka, marta 2009 - Bivši učenik škole u Vinandenu, 17-godišnji Tim Krečmer, ubio je 15 ljudi, devetoro učenika, tri nastavnika i troje prolaznika, a potom izvršio samoubistvo;

Finska, septembra 2008 - U gradu Kauhajoki, Finska, 22-godišnji napadač ubio je 11 ljudi;

Finska, novembra 2007 - Osmoro ljudi ubijeno je u napadu u školi 18-godišnjeg učenika u gradu Tuusuli, Finska. I taj napadač je izvršio samoubistvo;

Srbija, jula 2007 - Masakr u selu Jabukovac, kod Negotina u istočnoj Srbiji. Naoružan lovačkom puškom, 39-godišnji Nikola Radosavljević ubio je devet, a teže ranio dvije osobe. Najprije je ubio tri osobe, a zatim još šest;

SAD, aprila 2007 - Čo Sung-Hui je na Univerzitetu Virdžinija tek ubio 33 osobe;

Srbija, januara 2005 - Dogodilo se ubistvo šestočlane porodice Salma u Horgošu. Ubice nisu pronađene. Tijela ubijenih pronadjena su tek 1. februara;

Finska, oktobra 2002 - U samoubilačkom napadu na jedan tržni centar u Helsinkiju poginulo je sedmoro ljudi, a više od 80 je povrijeđeno. Motivi bombaša-samoubice, 19-godišnjeg studenta hemije Petrija Gerta koji je takođe stradao, nikada nisu utvrđeni;

Srbija, jula 2002 - Dragan Čedić (32) iz Leskovca, počinio je sedmostruko ubistvo i tesko ranio četiri osobe, prenose agencije.

Njemačka, aprila 2002 - Devetnaestogodišnjak izbačen iz škole u Erfurtu, istočni dio Njemačke, ubio je 16 ljudi, među kojima je bilo 12 nastavnika, i potom izvršio samoubistvo;

Francuska, marta 2002 - Napadač u predgrađu Nanter u Parizu ubio osam, a ranio 19 lokalnih odbornika. Napadač je sutradan izvršio samoubistvo u zatvorskom pritvoru.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana