Marić: Mislio sam od Karadžića da je član sekte, a pravio se da je gluvonijem VIDEO

srpskainfo.com
Marić: Mislio sam od Karadžića da je član sekte, a pravio se da je gluvonijem VIDEO

Beograd - Milomir Marić, urednik i voditelj Hepi televizije priznao je da je Radovana Karadžića sretao dok se krio pod lažnim identitetom, koristeći ime David Dabić, ali da je mislio da se radi o pripadniku neke sekte.

- On se pojavljivao slobodno na sajmovima knjiga, ja sam ga viđao i mislio sam da je to vođa neke sekte jer je privlačio pažnju. Bila je promocija knjige Radovana karadžića na Sajmu i bili su tu razni ljudi; Brana Crnčević, Nogo... i oni su pozdravljali brata Radovana koji se krije u slobodnim srpskim planinama na Romaniji, a on je sedeo tu i gledao sve. Pitao sam ih da li su znali, a oni se prave da nisu znali - ispričao je Milomir Marić.

Njegov neposredni susret sa Radovanom Karadžićem, kako kaže, dogodio se na promociji knjige Vesne Radusinović “Muškarci su kao čokolada”.

- Moj kontakt s njim je bio kada je moja supruga Vesna Radusinović imala promociju knjige. Tu je 50 žena čekalo da dobije potpis i taj iz sekte čeka u redu sa onim ženama. Ja stojim pored Vesne kad dolazi red na njega i on ćuti. Pokazuje neki papir koji daje meni, a na njemu piše “Udruženje gluvonemih Srbije. Pomozite u snalaženju...”. On pokazuje na Vesninu knjigu u kojoj između ostalog piše o njenim druženjima u Sarajevu i sa Radovanom Karadžićem i da hoće da kupi knjigu. Ja mu pokazujem rukama da ne treba ništa da se plati, a on izvadi i plati. To je bio taj susret - opisao je Marić svoj susret sa tadašnjim “doktorom Dabićem”, odnosno Radovanom Karadžićem, danas haškim optuženikom.

Karadžić je u haškom pritvoru od kraja jula 2008. godine kada su ga vlasti Srbije izručile Tribunalu nakon hapšenja u Beogradu.

Haški tribunal je Karadžića krajem marta 2016. godine osudio na 40 godina zatvora za zločine tokom rata u BiH.

U žalbi Karadžić je zatražio da prvostepena presuda bude poništena zbog brojnih proceduralnih grešaka i pogrešno utvrđenih činjenica, te da mu bude suđeno ponovo.

Haško tužilaštvo zatražilo je da Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u potpunosti odbaci Karadžićevu žalbu i zatražilo pooštravanje kazne na doživotni zatvor.

Tim odbrane je, tokom obraćanja žalbenom veću, zatražio da bude poništena prvostepena presuda i omogućeno novo suđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana