MSP Srbije nije dalo saglasnost za Pacolijev dolazak u Banjaluku

Agencije
MSP Srbije nije dalo saglasnost za Pacolijev dolazak u Banjaluku

Beograd - Kancelarija za Kosovo i Metohiju nije dala saglasnost za Pacolijev dolazak u Banjaluku, potvrdili su za našu televiziju, naglasivši da nisu nadležni za Republiku Srpsku.

Isti odgovor stigao je i iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, dok Crnadak i dalje tvrdi da Pacoli dolazi u Banjaluku uz saglasnost Beograda.

Vijest o dolasku tzv. šefa diplomatije samoproglašenog Kosova Bedžeta Pacolija u Banjaluku, na poziv ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka, naišla je na oštre osude u Srpskoj. Predsjednik Republike Milorad Dodik ovo vidi kao provokaciju, i poručuje da Pacoli nije dobrodošao u Banjaluku. Ističe - Crnadak ga je pozvao kako bi se dodvorio zapadnim centrima moći.

Bedžet Pacoli stiže u Banjaluku. I to da bi učestvovao na neformalnom sastanku šefova diplomatija zemalja članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi. Ova vijest odjeknula je u Republici Srpskoj. Da Pacoli nije dobrodošao prvi je poručio predsjednik Milorad Dodik za Srnu i istakao da nijedna vrata institucije Srpske za Pacolija neće biti otvorena.

“Republika Srpska nije dala saglasnost da BiH prizna samoproglašeno Kosovo, te ni ministar te lažne države ne može biti dobrodošao u Republiku Srpsku. Potez ministra Crnatka da Pacolija pozove u Banjaluku doživljavamo kao provokaciju Republike Srpske na koju su ga nagovorili njegovi strani mentori i njegov partijski mentor Mladen Ivanić. Možda je Bedžet Pacoli najbolja mjera njegovog ministrovanja i najbolji pokazatelj u čijem je interesu Crnadak radio četiri godine”, rekao je Dodik.

Ministar Igor Crnadak ograđuje se da će Pacoli na skup u Banjaluku doći uz saglasnost Beograda. 

“Predstavnici Prištine učestvuju na regionalnim sastancima isključivo u skladu sa sporazumom između Beograda i Prištine u okviru briselskih razgovora i samo uz punu saglasnost Beograda. Ovo je još jedna u nizu praznih izjava Milorada Dodika”, kaže Crnadak.

Odgovor na pitanje kako je moguće da Bedžet Pacoli dolazi u Banjaluku na sastanak šefova diplomatije, ako BiH ne priznaje Kosovo, nismo dobili ni od srpskog člana Predsjedništva Mladena Ivanića. SNSD-ova Milica Marković upravo njega vidi kao najodgovornijeg za dolazak Pacolija. 

“Pretpostavljam da je Turska, koja je priznala Kosovo rekla Izetbegoviću, a onda on Crnatku i Ivaniću, koji su pognuli glave i izvršili zadatak. Mislim da je na sceni još jedan primer izdaje Republike Srpske od strane PDP i SDS, koji ih podržava”, istakla je poslanik SNSD u PD PS BiH Milica Marković.

SZP ponovo ingoriše zvaničnu politiku Republike Srpske, kaže Staša Košarac i ističe stav da predstavnici Srpske ne mogu da uđu u proces bilo kakvih odnosa sa samoproglašenim Kosovom. Naglašavajući da je Srpska protiv priznanja Kosova, postavlja pitanje – kako je Crnadak u pozivu oslovio Pacolija?

“Ovo treba spriječiti. Ovo duboko vrijeđa naše interese i naš odnos i Republika Srpska ne može biti poligon da neko sa probosanskog političkog, kako to misli Izetbegović, u ovom slučaju i Ivanić”, izjavio je poslanik SNSD u PD PS BiH Staša Košarac.

Analitičari su stava da je ovo veliki skandal. Takvi potezi su nedopustivi bez komunikacije sa Srbijom, a očigledno da Srbija nije dala saglasnost, kaže analitičar Aleksandar Pavić. 

“Ako je ministar BiH pozvao tzv.ministra tzv.države Kosovo na ministarski sastanak bez saglasnosti Srbije, onda je to akt protiv interesa Republike Srbije i to je akt koji legitimiše lažnu državu Kosovo”, objasnio je analitičar Aleksandar Pavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana