МСП Србије није дало сагласност за Пацолијев долазак у Бањалуку

Агенције
МСП Србије није дало сагласност за Пацолијев долазак у Бањалуку

Београд - Канцеларија за Косово и Метохију није дала сагласност за Пацолијев долазак у Бањалуку, потврдили су за нашу телевизију, нагласивши да нису надлежни за Републику Српску.

Исти одговор стигао је и из Министарства спољних послова Србије, док Црнадак и даље тврди да Пацоли долази у Бањалуку уз сагласност Београда.

Вијест о доласку тзв. шефа дипломатије самопроглашеног Косова Беџета Пацолија у Бањалуку, на позив министра спољних послова БиХ Игора Црнатка, наишла је на оштре осуде у Српској. Предсједник Републике Милорад Додик ово види као провокацију, и поручује да Пацоли није добродошао у Бањалуку. Истиче - Црнадак га је позвао како би се додворио западним центрима моћи.

Беџет Пацоли стиже у Бањалуку. И то да би учествовао на неформалном састанку шефова дипломатија земаља чланица Процеса за сарадњу у југоисточној Европи. Ова вијест одјекнула је у Републици Српској. Да Пацоли није добродошао први је поручио предсједник Милорад Додик за Срну и истакао да ниједна врата институције Српске за Пацолија неће бити отворена.

“Република Српска није дала сагласност да БиХ призна самопроглашено Косово, те ни министар те лажне државе не може бити добродошао у Републику Српску. Потез министра Црнатка да Пацолија позове у Бањалуку доживљавамо као провокацију Републике Српске на коју су га наговорили његови страни ментори и његов партијски ментор Младен Иванић. Можда је Беџет Пацоли најбоља мјера његовог министровања и најбољи показатељ у чијем је интересу Црнадак радио четири године”, рекао је Додик.

Министар Игор Црнадак ограђује се да ће Пацоли на скуп у Бањалуку доћи уз сагласност Београда. 

“Представници Приштине учествују на регионалним састанцима искључиво у складу са споразумом између Београда и Приштине у оквиру бриселских разговора и само уз пуну сагласност Београда. Ово је још једна у низу празних изјава Милорада Додика”, каже Црнадак.

Одговор на питање како је могуће да Беџет Пацоли долази у Бањалуку на састанак шефова дипломатије, ако БиХ не признаје Косово, нисмо добили ни од српског члана Предсједништва Младена Иванића. СНСД-ова Милица Марковић управо њега види као најодговорнијег за долазак Пацолија. 

“Претпостављам да је Турска, која је признала Косово рекла Изетбеговићу, а онда он Црнатку и Иванићу, који су погнули главе и извршили задатак. Мислим да је на сцени још један пример издаје Републике Српске од стране ПДП и СДС, који их подржава”, истакла је посланик СНСД у ПД ПС БиХ Милица Марковић.

СЗП поново ингорише званичну политику Републике Српске, каже Сташа Кошарац и истиче став да представници Српске не могу да уђу у процес било каквих односа са самопроглашеним Косовом. Наглашавајући да је Српска против признања Косова, поставља питање – како је Црнадак у позиву ословио Пацолија?

“Ово треба спријечити. Ово дубоко вријеђа наше интересе и наш однос и Република Српска не може бити полигон да неко са пробосанског политичког, како то мисли Изетбеговић, у овом случају и Иванић”, изјавио је посланик СНСД у ПД ПС БиХ Сташа Кошарац.

Аналитичари су става да је ово велики скандал. Такви потези су недопустиви без комуникације са Србијом, а очигледно да Србија није дала сагласност, каже аналитичар Александар Павић. 

“Ако је министар БиХ позвао тзв.министра тзв.државе Косово на министарски састанак без сагласности Србије, онда је то акт против интереса Републике Србије и то је акт који легитимише лажну државу Косово”, објаснио је аналитичар Александар Павић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана