MSP Srbije: Ukrajinci bez osude učestvovali u zločnima nad Srbima

B92
MSP Srbije: Ukrajinci bez osude učestvovali u zločnima nad Srbima

Beograd - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić pozvao je na konsultacije ambasadora Srbije u Ukrajini Radeta Bulatovića zbog pitanja odnosa sa Ukrajinom.

Takođe, ističe se i da je Srbija preduzela niz konkretnih koraka u procesuiranju srpskih državljanja koji se bore na stranim ratištima uključujući Ukrajinu.

"Ministar Dačić je podsetio da je poznato da su ukrajinski plaćenici učestvovali u zločinima koje su počinile hrvatske snage prema srpskom narodu u Hrvatskoj, koje Ukrajina za razliku od Srbije, nikada nije osudila", navodi se u saopštenju.

Osim toga, u saopštenju se navodi da je Srbija od izbijanja krize u Ukrajini "više puta ukazala da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine što je dokazano i prilikom predsedavanja Srbije OEBS-u".

Oni navode i da će šef srpske diplomatije Ivica Dačić u narednim danima će razgovarati sa ambasadorom Bulatovićem o daljim aktivnostima vezanim za odnose sa Ukrajinom.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije navode da Srbija ostaje posvećena izgradnji dobrih odnosa sa Ukrajinom na principima međusobnog uvažavanja i "neće dozvoliti da bude koletaralna žrtva međunarodnih odnosa koji nemaju veze sa Srbijom".

Ukrajinski ambasador u Beogradu Oleksander Aleksandrovič je prošle nedjelje pozvan u Kijev na konsultacije o, kako je tada Klimkin objavio na Tviteru, "poštovanju međunarodnog prava i izbegavanju upotrebe građana Srbije kao plaćenika".

"Rusija obučava srpske najamnike da ubijaju Ukrajince. Rusija je koristila srpske ekstremiste da izvedu državni udar u Crnoj Gori. Rusija ohrabruje srpski separatizam u Republici Srpskoj kako bi destabilizovala Bosnu i Hercegovinu", rekao je početkom mjeseca Aleksandrovič u intervjuu za BIRN

Ta izjava ustalasala je srpsku javnost.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je reagovalo upozorenjem da će, ukoliko se ukrajinski ambasador ne "vrati" u okvire Bečke konvencije, preduzeti određene korake, "uobičajene u ovakvim slučajevima", što se tumači kao poslednje upozorenje pred proterivanje ambasadora neke zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana