ММФ: Реформе од кључног значаја за Србију

Срна
ММФ: Реформе од кључног значаја за Србију

Београд - Извршни одбор Међународног монетарног фонда /ММФ/ оцијенио је да је привреда Србије суочена са озбиљним изазовима и да су структурне реформе од кључног значаја за враћање конкурентности земље и стимулисање приватних инвестиција.

У извјештају објављеном на сајту ММФ, који је недавно одобрио Србији трогодишњи аранжман из предострожности, српске власти се позивају на предузимање већих напора на унапређењу пословног окружења, стимулисању активности у приватном сектору, као и отварању нових радних мјеста.

Поздрављена је посвећеност српских власти спровођењу амбициозног пакета реформи ради обнављања макроекономске стабилности, јачања финансијског сектора и подстицања прогноза привредног раста, пренијели су београдски медији.

У извјештају се наводи да је веома висока стопа незапослености остала једна од највећих социјалних брига у Србији, јер хронични структурални проблеми настављају да подривају цјелокупну конкурентност привреде.

Ова финансијска организација је подржала стратегију Србије за фискалну консолидацију, усмјерену на смањење обавезних расхода и помоћи за државна предузећа.

Бруто домаћи производ /БДП/ Србије је, како се наводи, у 2014. години ослабио за од око два одсто, као посљедица наставка пада домаће тражње погоршане поплавама и слабом економском активношћу у трговинским партнерима. 

"Све то, заједно са ниском увозном инфлацијом, оборило је стопу инфлације у Србији испод циљаног распона, што је омогућило извесно лабављење монетарне политике", пише у извјештају. 

У саопштењу с истиче да је јавни дуг Србије достигао 70 одсто БДП у прошлој години, због чега су покренуте нове мјере с циљем стабилизације привреде и покретања реформи.

Напомиње се да је буџетски дефицит Србије у 2014. години порастао на 7,0 одсто због веће државне помоћи губиташким државним предузећима и нарастања обавезних расхода.

"Финансијски сектор Србије углавном је показао отпорност, али проблеми рањивости опстају. Укупна капитализација је изгледа остала снажна, а банке ликвидне", наводи ММФ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана