Лондон прави своју “Српску листу” да би смањио утицај Београда?!

Срна
Лондон прави своју “Српску листу” да би смањио утицај Београда?!

Београд - По налогу британских обавјештајаца на Косову и Метохији припрема се терен за формирање нове странке Срба која би била контролисана из Лондона, а представљала би пандан “Српској листи” која је репрезентативна и најјача политичка опција у јужној српској покрајини, пишу “Вечерње новости”, позивајући се на безбједносне службе Србије.

Према овим информацијама, циљ лондонског пројекта јесте да се умањи утицај званичног Београда на Косову и Метохији и да се Срби што више интегришу у приштинске институције, али без реалне могућности утицаја, чиме би самопроглашено Косово имало наводни доказ мултиетничности и поштовања мањина.

Пројекат предвиђа и стварање климе општег отпора идеји разграничења као могућег трајног рјешења питања Косова, како међу Албанцима на Космету, тако и у централној Србији чиме би Београд био доведен пред свршен чин - да је признање самопроглашеног Косова у садашњим границама једино рјешење уколико жели да настави европске интеграције.

Лист из повјерљивих извора сазнаје да је у овом аранжману главна веза Британаца на Космету политички аналитичар и директор Института за афирмацију међуетничких односа Фатмир Шехоли, чији је задатак да придобије виђеније Србе за формирање нове странке. Шехоли, који је у добрим односима са већином најважнијих албанских политичара, укључујући и Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја у јануару ће организовати скуп у Чаглавици на којем ће се разматрати актуелно стање у преговорима Београда и Приштине.

На овој дебати, како се очекује, окупиће се неки од главних представника опозиције у Србији - Вук Јеремић, Драган Ђилас, Саша Јанковић и Зоран Лутовац, а од српских политичара са Косова и Метохије Славиша Петковић, Ненад Рашић, Рада Трајковић и Александар Јаблановић.

Према сазнањима листа, финансијску подршку организацији овог скупа пружа британска непрофитна фондација ИМАН чије сједиште је у Лондону, а чине је готово углавном високи представници британске аристократије, лордови из горњег дома парламента и чланови Ротари клуба.

Како су финансијери скупа Британци, сумња се да ће сама дебата бити првенствено у функцији британских интереса, али и њемачких, јер је Берлин главни противник идеје о корекцији граница на Балкану.

Организацију ИМАН предводи Рибал ел Асад, члан угледне сиријске породице из које потичу двојица предсједника ове државе, покојни Садат и актуелни Башар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана