Lociran »doktor smrt« koji je Srbima vadio organe

Srna
Lociran »doktor smrt« koji je Srbima vadio organe

Beograd - Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine potvrdilo je da je locirao u Amsterdamu u Holandiji turskog ljekara Jusufa Sonmeza, koji je osumnjičen za učešće u ilegalnoj transplantaciji organa otetih Srba i ostalih nealbanaca na Kosovu.

Tužilaštvo je lociralo Sonmeza, koji je u medijma poznatiji kao "doktor smrt", prošle nedjelje uz pomoć svjedoka saradnika, a ove informacije je dostavilo glavnom tužiocu Euleksa Džonatanu Ratelu.

Jusuf Somnez, koji se nalazi na potjernici Interpola, prvooptuženi je u slučaju "Medikus" - saopšteno je iz srpskog tužilaštva.

U postupku pred sudom u Prištini sudilo mu se u odsustvu, a Ljutfi Derviši i njegov sin osuđeni su na po osam, odnosno sedam godina i tri mjeseca zatvora u procesu koji se vodio zbog nelegalne transplantacije organa u klinici "Medikus", kod Prištine.

Sonmez je uhapšen početkom januara 2011. godine u Istanbulu, ali je pušten poslije saslušanja, uz obrazloženje da ima uredno prijavljeno boravište.

Klinika "Medikus", koja je zatvorena 2008. godine, pominje se i u izvještaju Savjeta Evrope, u kom se navodi da su pripadnici albanske OVK trgovali organima zarobljenika tokom sukoba 1999. godine na Kosovu i Metohiji.

Na osnovu saznanja kojima raspolaže Tužilaštvo za ratne zločine, Sonmez je učestvovovao u transplantaciji organa otetih Srba, Roma i nelojalnih Albanaca u "žutoj kući" na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana