Љимај ослобођен оптужбе за злочин у логору Клечка

Агенције
Љимај ослобођен оптужбе за злочин у логору Клечка

Приштина - Врховни суд самопроглашеног Косова одбацио је захтјев тужиоца за заштиту законитости у случају "Клечка", потврдивши ранију одлуку о ослобађању групе Албанаца осумњичених за почињене ратне злочине.

Канцеларија за Косово и Метохију оцијенила је ову одлуку као заташкавање злочина у склопу предизборне кампање.

Тужилаштво је затражило да Врховни суд поништи првостепену пресуду, којом се ослобађају сви оптужени у овом случају.

У случају "Клечка" групу осумњичених предводио је регионални командант бивше терористичке Ослободилачке војске Косова (ОВК) на подручју Лапушника Фатмир Љимај.

Поред Љимаја, оптужени су били и Насер Краснићи, Насер Шаља, Неџми и Арбен Краснићи, Сабит Шаља, Рефки Мазреку, Бехљуљ Љимај, Шабан Шаља и Бесим Шурдај.

У процесу, који је почео 2012. године, њих је тужилаштво теретило за ратне злочине против цивилног становништва и ратних заробљеника почињене у селу Клечка код Малишева, гдје је током сукоба на Косову био логор ОВК.

У том логору откривени су остаци људских тијела. Претпоставља се да су у Клечку довођени српски цивили киднаповани у Ораховцу и да је над њима извршена егзекуција. Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да је данашња одлука, којом је практично правоснажно опрана биографија Фатмира Љимаја и његових саоптужених, можда побједа неколицине, али је пораз свих грађана који на Косову и Метохији желе да живе у друштву заснованом на хуманости и демократским вриједностима.

Друштво у којем суд постане врховни дјелилац неправде осуђено је на пропаст, наводи се у саопштењу и истиче глас против заташкавања злочина, којем је, нажалост, и суд у Приштини дао свој допринос, поручујући да породице жртава немају основа да се надају да ће правда икада бити задовољена.

Свима онима који ће прећутати тријумф неправде, под изговором да се одлуке правосуђа не коментаришу, из канцеларије поручују да ниједан одговоран грађанин, политичар или дипломата не смије да остане нијем пред тенденцијом да злочинци на Косову колективно буду ослобођени кривице.

Кључни свједок нађен мртав

Кључни свједок на суђењу Фатмиру Љимају за злочине у логору "Клечка" био је Агим Зогај, бивши стражар тог логора ОВК, који је као "свједок икс" 2011. године анонимно требало да свједочи против десеторице бораца ОВК, оптужених за ратне злочине. Мјесец прије почетка суђења Зогај је нађен објешен у Дуизбургу. Према извјештају њемачких служби, извршио је самоубиство. Зогајева породица тврди да је убијен. Након смрти Зогаја, Љимај, тада важан члан владајуће Демократске партије Косова Хашима Тачија и други оптужени, ослобођени су оптужби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана