Legija i ostali pripadnici JSO oslobođeni optužbi za pobunu

Srna
Legija i ostali pripadnici JSO oslobođeni optužbi za pobunu

Beograd - Specijalni sud u Beogradu oslobodio je sedmoricu pripadnika Jedinice za specijalne operacije /JSO/ optužbi da su 2001. godine izveli oružanu pobunu.

Na prvostepenu presudu Tužilaštvo za organizovani kriminal ima pravo žalbe.

Optužbi su oslobođeni nekadašnji komandanti JSO Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović, kao i pripadnici Jedinice Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Veselin Lečić, Dragiša Rodić i Vladimir Potić, prenose beogradski mediji.

Ulemek po sopstvenoj želji nije privođen na objavu presude iz zatvora u Požarevcu, gdje služi kaznu od 40 godina zatvora zbog niza krivičnih djela, među kojima je ubistvo premijera Zorana Đinđića, dok je Jovanović, koji takođe služi kaznu od 40 godina zatvora na koju je osuđen kao neposredni izvršilac ubistva Đinđića, prisustvovao.

Ostali optuženi brane se sa slobode.

Postupak protiv Dušana Maričića Gumara, koji služi kaznu zatvora u Požarevcu, a koji je u vrijeme pobune bio komandant Jedinice, razdvojen je jer je medicinskim vještačenjem zimus ocijenjeno da nije sposoban da prati suđenje.

Tužilaštvo tereti optužene da su od 9. do 17. novembra 2001. godine otkazali poslušnost komandi, povukli svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinuli komunikacije sa komandom i u više navrata odbili zahtjeve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Đinđića, da prekinu sa pobunom.

Istovremeno, operativni dio Jedinice je borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata blokirao auto-put.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primjenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtjevi za smjenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora Državne bezbjednosti Gorana Petrovića i njegovog zamjenika Zorana Mijatovića.

U optužnici se navodi da su takvim postupanjem Jedinice neposredno bili ugroženi bezbjednost i ustavni poredak zemlje.

Protest JSO je prekinut nakon što su Petrović i Mijatović podnijeli ostavke, dok ministar Mihajlović to nije učinio.

Optuženi su u svojim odbranama negirali pobunu tvrdeći da su iskazali protest zbog toga što su ih obmanuli nadređeni, jer su pripadinci Jedinice uhapsili braću Banović, koji su potom izručeni Tribunalu u Hagu, iako je postojao dogovor da se pripadnici JSO ne angažuju za privođenje haških optuženika.

Komandantima JSO je navodno rečeno da je riječ o opasnim kriminalcima koji će pružati otpor i da niko nije pominjao Haški tribunal, ali se ispostavilo drugačije.

Tadašnji čelnici DB-a Goran Petrović i Zoran Mijatović su odbili da pričaju sa Jedinicom koja je bila u sastavu Državne bezbjednosti, što je rezultiralo nezadovoljstvom.

Izricanju presude prisustvovao je i predsjednik Srpske radikalne strane Vojislav Šešelj, koji je pred izricanje presude rekao novinarima da očekuje oslobađajuću presudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana