Лавров у Београду 12. и 13. децембра

Срна
Лавров у Београду 12. и 13. децембра

Београд - Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров боравиће 12. и 13. децембра у Београду гдје ће разговарати са државним врхом Србије, рекао је руски амбасадор у Србији Александар Чепурин.

Он је навео да ће Лавров са предсједником Србије Томиславом Николићем, премијером Александром Вучићем и министром спољних послова Ивицом Дачићем разговарати о актуелним свјетским процесима и ситуацији у региону.


"Русија досљедно подржава Србију, фактички, у свим питањима, па наравно и у оним кључним, попут Косова и Метохије и Републике Српске. На дневном реду су билатерални односи", рекао је Чепурин за "Политику".

Он је истакао да Русија поштује политику војне неутралности Србије и да има разумијевања за тежњу Београда ка широкој сарадњи, како са НАТО и појединим земљама-чланицама Алијансе, тако и са Русијом, Бјелорусијом и Казахстаном, а све у интересу безбједности земље.

"Полазимо од тога да статус војне неутралности подразумијева исту удаљеност од војнополитичких блокова, односно, ако желите, исту блискост", рекао је Чепурин.

Коментаришући то што још није потписан споразум о статусу руско-српског хуманитарног центра у Нишу, Чепурин каже да Москва не види никакве препреке за његово склапање.

"Русија рачуна да потпише тај споразум када добије потврду спремности Београда да то учини", нагласио је руски амбасадор у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана