Lavrov: Mi Srbiju ne pritiskamo

Agencije
Lavrov: Mi Srbiju ne pritiskamo

Moskva - Ministri spoljnih inostranih Rusije i Srbije Sergej Lavrov i Ivica Dačić izjavili su da Rusija ne vrši politički ni ekonomski pritisak na Srbiju

"Mi se time ne bavimo. To je neokolonijalistitčno shvatanje. Sarađujemo u usaglašavanju sporazuma koji su uzajamno korisni za obije strane i nije korektno govoriti o političkom uticaju", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare, komentarišući izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel da Rusija pokušava da izvrši politički i ekonomski pritisak na Srbiju.

Dačić je takođe kazao da Rusija ne vrši nikakav pritisak na Srbiju kada je riječ o evropskom opredjeljenju Beograda. "Nikada ni od jednog ruskog zvaničnika nismo čuli predlog ili zahtjev - Evropska unija ili Rusija", kazao je on.

"Potpuno da bude jasno, želimo razvoj odnosa sa Rusijom koji ne idu na štetu nijednoj strani", dodao je Dačić.

Šefovi diplomatije Srbije i Rusije su izjavili da je razgovor u velikom dijelu bio posvećen predstojećem predsjedavanju Srbije OEBS-u kao i o budućoj energetskoj saradnji, isporukama gasa.

Lavrov je kazao da će pri izgradnji novih projekata gasovoda biti uziman u obzir interes Srbije da gas dođe do nje.

Lavrov: Srbija na čelu OEBS-a - veliki izazov

Ministar spoljnih inostranih Rusije Sergej Lavrov rekao je u Moskvi da je predsjedavanje Srbije OEBS-u veliki izazov, ali da zvanični Beograd može da bude fer posrednik u rejšavanju konflikata, dok je šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao da je to prilika da se svijetu pokaže kreativnost, pravednost i principijelnost.

Lavrov je istakao da Moskva ne vrši pritisak na Srbiju i da su pokušaji da se tvrdi suprotno politički nekorektni.

"Povodom izjava o nekakvom političkom pritisku nekorektno je govoriti. Što se tiče izjave šefice evropske diplomatije Federike Mogerini o tome da Srbija ne treba da se miješa u spor između Rusije i Zapada oko Ukrajine, vjerujem da se jednostavno nije najsrećnije izrazila. Jer to zvuči sasvim neevropski, neitalijanski, već nekako američki", rekao je Lavrov.

Lavrov je, takođe, rekao da je zvanični Beograd potvrdio da će, kada dođe na čelo OEBS, raditi objektivno i nepristrasno.

"Polazimo od toga da će Srbija raditi na bazi onih principa koji su usaglašeni u OEBS ranije", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je istakao da je izuzetno važno da se održi prekid vatre u Ukrajini s ciljem da se do kraja realizuju sporazumi iz Minska i dođe do mirnog rješenja krize.

"Mi znamo da je to jedini način da se prevaziđu svi problemi", rekao je Dačić, dodavši da će sledećeg utorka posetiti Kijev gde će razgovarati sa ukrajinskim ministrom spoljnih inostranih Pavelom Klimkinom.

Govoreći o Ukrajini, Lavrov je rekao da nema spora sa Zapadom već Zapad krši obaveze. Lavrov se takođe založio za jačanje i širenje monitoring misije OEBS u Ukrajini, prenosi Tass.

Dvojica ministara su rekla da podržavaju kolektivnu potragu za jačanjem povjerenja i uzajamnog razumijevanja na evropskom kontinentu.

Lavrov, takođe, smatra da je reakcija Brisela povodom rusko-srpskog centra u Nišu svjedoči o pokušajima protiska na suverene zemlje.

Oni su razgovarali i o "Južnom toku". Dačić je rekao da je Beograd razočaran zbog situacije u vezi sa tim projektom.

"To je projekat u koji smo zajedno ulagali i ekonomski i energetski. Srbiji je nophodan taj projekta, jer garantuje energetsku bezbednost zemlje", rekao je Dačić.

On je dodao da predsjednici dvije države nastavljaju konsulatacije.

"Mi ćemo podržati razgovore u cilju pronalaženja mogućnosti, uslaglašenih sa EU, kako interesi Srbije ne bi ostali po strani. Treba naći mogućnost za nastavak realizacije ovog za Srbiju strateški važnog projekta", dodao je Dačić.

Lavrov je rekao da će u okviru projekta za izgradnju gasovoda iz Rusije u Evropu uzimati u obzir interesi Srbije.

"Razgovarali smo i o proširenju saradnje u ekonomskoj sferi, a to se odnosi i na isporuke ruskog gasa u Evropu", rekao je Lavrov.

Dačić i Lavrov su se složili da bi slijedeće godine, kada se obilježava 70 godina od pobjede u Drugom svetskom ratu, OEBS mogao da organizuje specijalnu manifestaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana