Laketić : NATO nije trovao samo uranijumom

Agencije
Laketić : NATO nije trovao samo uranijumom

Beograd - Predsjednik Komisije za istragu posljedica NATO bombardovanja Srbije Darko Laketić izjavio je juče da će rezultati rada ovog tijela komisija definitivno odrediti dalji pravni i politički put, naglasivši da je osiromašeni uranijum samo vrh ledenog brega, jer su tokom bombardovanja oslobađane i druge kancerogene materije.

Laketić je kazao da će Komisija u narednih desetak dana biti angažovana na području Vranja gdje će prikupljati informacije koje su značajne za nastanak određenih oboljenja.

- Komisija će prikupiti svedočenja od lica koja su imala kontakt s kontaminiranim terenom, kao i od njihovih porodica - najavio je Laketić.

U vezi s uticajem bombardovanja na životnu sredinu, on je rekao da će se istraživati uticaj toksina i poslije asanacije terena koju je uradio Institut “Vinča”.

Navodeći da je Vranje imalo problem s projektilima sa osiromašenim uranijumom, ukazao je na to da drugi gradovi imaju problema sa drugim toksinima.

- Osiromašeni uranijum je samo vrh ledenog brega - kazao je Laketić.

On je podsjetio da je u Pančevu gađana “Petrohemija”, u Novom Sadu rafinerija, a u Nišu i Kragujevcu trafo-stanice, iz kojih se oslobodilo trafo-ulje sa kancerogenim pirulenom.

- Komisija će ići na većinu lokacija, a gde ne bude išla, prikupiće informacije sa terena - rekao je Laketić.

On je naveo da je prošle nedjelje održan proširen sastanak Komisije, u koju su najeminentnije srpske ustanove poslale stručna lica.

- Zaključci Komisije, kako je ranije najavljeno, mogu se očekivati 2020. godine, a oni će Srbiji koristiti u svakom smislu, za asanaciju životne sredine i rano liječenje bolesnika i prevenciju - ocijenio je Laketić.

Predsjednik Komisije za istragu posljedica bombardovanja iznio je tvrdnju da će rezultati definitivno implicirati pravni i politički put odnosno dalje korake Srbije u eventualnim tužbama.

Ujedinjene nacije

Pored pomoći italijanskog parlamenta, koji je dostavio dokumentaciju, Darko Laketić je najavio da će predložiti ponovno ispitivanje ove problematike u sjedištu Ujedinjenih nacija.

- Prethodne izveštaje UN stručna javnost ne smatra relevantnim - naveo je Laketić i dodao da će tražiti objektivno istraživanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana