Kuće pod vodom u Srbiji, bujica nosi sve

blic.rs
Kuće pod vodom u Srbiji, bujica nosi sve

Poplave koje su zadesile Istočnu Srbiju nanijele su veliku štetu o opštinama Kladovo, Majdanpek i Negotin. Dijelovi Istočne Srbije ostali su bez struje i vode, a mnoga mjesta odsječena su od svijeta, pošto je bujica prekrila puteve.

 Pripadnici MUP-a Srbije do sada su evakuisali 400 osoba iz poplavljenih područja u Borskom okrugu, a specijalistički timovi za spasavanje i rad na vodi nastavljaju dalju evakuaciju građana po prioritetima i u skladu sa bezbjednosnom procjenom situacije na terenu, prenosi Blic.

Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova do danas je evakuisala više od 50 ljudi iz poplavom ugroženih područja, među kojima i jednu trudnicu iz mjesta Kamenica, saopšteno je iz MUP-a.

Ta elitna jedinica dopremila je ugroženom stanovništu u borskom okrugu i više tona hrane i vode.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, tokom dana su nastavljene aktivnosti ispumpavanja vode iz poplavljenih područja kao i rasčišćavanje puteva.

Ekipe vatrogasaca spasilaca i Crvenog krsta obilaze stanovništvo u ugroženom području i dostavljaju hranu i vodu ugroženima, a magistralni put Kladovo - Negotin je i dalje u prekidu zbog odrona na putu.

Obilne padavine koje su pogodile Borski okrug tokom prethodnih dana izazvale su izlavanje vodotokova drugog reda, kao i pokretanja klizišta i odrona u brdskim predjelima.

Na područjima ugroženim poplava u Borskom okrugu angažovani su pripadnici Sektora za vanredne situacije, Žandarmerije i Helikopterska jedinica MUP-a, kao i ekipe Vojske Srbije i Crvenog krsta.

Kladovsko naselje Grabovica na putu Negotin-Kladovo jedno je od mnogih sela koje je odsječeno od svijeta.

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je jutros da je ovo selo trenutno najugroženije.

Oko sela stvorilo se jezero sa, po procjeni stručnjaka instituta Jaroslav Černi, milionima kubika vode, nastalo usljed potapanja pumpi koje obično u Dunav ispumpavaju vodu iz Grabovničkog potoka.

Iz pravca Negotina voda se prelila preko magistralnog puta, dok je prema Kladovu bujica odnijela most kod susjednog sela Velesnice. U selu je pod vodom oko 90 kuća iz kojih su se mještani već evakuisali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana