Куће под водом у Србији, бујица носи све

blic.rs
Куће под водом у Србији, бујица носи све

Поплаве које су задесиле Источну Србију нанијеле су велику штету о општинама Кладово, Мајданпек и Неготин. Дијелови Источне Србије остали су без струје и воде, а многа мјеста одсјечена су од свијета, пошто је бујица прекрила путеве.

 Припадници МУП-а Србије до сада су евакуисали 400 особа из поплављених подручја у Борском округу, а специјалистички тимови за спасавање и рад на води настављају даљу евакуацију грађана по приоритетима и у складу са безбједносном процјеном ситуације на терену, преноси Блиц.

Хеликоптерска јединица Министарства унутрашњих послова до данас је евакуисала више од 50 људи из поплавом угрожених подручја, међу којима и једну трудницу из мјеста Каменица, саопштено је из МУП-а.

Та елитна јединица допремила је угроженом становништу у борском округу и више тона хране и воде.

Како се наводи у саопштењу МУП-а, током дана су настављене активности испумпавања воде из поплављених подручја као и расчишћавање путева.

Екипе ватрогасаца спасилаца и Црвеног крста обилазе становништво у угроженом подручју и достављају храну и воду угроженима, а магистрални пут Кладово - Неготин је и даље у прекиду због одрона на путу.

Обилне падавине које су погодиле Борски округ током претходних дана изазвале су излавање водотокова другог реда, као и покретања клизишта и одрона у брдским предјелима.

На подручјима угроженим поплава у Борском округу ангажовани су припадници Сектора за ванредне ситуације, Жандармерије и Хеликоптерска јединица МУП-а, као и екипе Војске Србије и Црвеног крста.

Кладовско насеље Грабовица на путу Неготин-Кладово једно је од многих села које је одсјечено од свијета.

Начелник сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић рекао је јутрос да је ово село тренутно најугроженије.

Око села створило се језеро са, по процјени стручњака института Јарослав Черни, милионима кубика воде, настало усљед потапања пумпи које обично у Дунав испумпавају воду из Грабовничког потока.

Из правца Неготина вода се прелила преко магистралног пута, док је према Кладову бујица однијела мост код сусједног села Велеснице. У селу је под водом око 90 кућа из којих су се мјештани већ евакуисали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана