Кубуровић: Са Хрватском потребан нови споразум о процесуирању ратних злочина

Срна
Кубуровић: Са Хрватском потребан нови споразум о процесуирању ратних злочина

Београд - Министар правде Србије Нела Кубуровић изјавила је да треба радити на новом билатералном споразуму између Србије и Хрватске, којим би се отклонила сва отворена питања и да се тим поводом почетком ове године очекује састанак радне групе формиране послије прошлогодишњег састанка министара правде двије земље.

Она је навела да је ријеч о отвореним питањима која су била и условљавајућа за Србију у приступним преговорима са ЕУ у поглављу 23 које се односи на правосуђе и основна права.

“Верујем да ће резултат бити нацрт споразума који ће моћи да се стави пред обе владе и да ћемо бити у прилици да га усвојимо. Суштина је да се процесуирају сви они који су одговорни за ратне злочине. Да се не кажњавају само Срби, а да они који су починили злочине над Србима пролазе некажњено”, рекла је Кубуровићева.

Она је у интервјуу за Тањуг навела да већ неколико година изостаје сарадња Хрватске у процесуирању ратних злочина, посебно од доношења хрватског Закона о заштити података, који је практично суспендовао све билатералне споразуме, док се у другим областима правна помоћ између Србије и Хрватске одвија без проблема.

Кубуровићева је подсјетила да су Србија и Хрватска половином 2018. године, послије скоро деценије, поново размијениле такозване тајне спискове, на којима се налазе лица оптужена или осуђена у одсуству у обје државе.

Ријеч је о списковима који не могу бити јавно објављени, јер су строго повјерљиви, али грађани на сопствени захтјев могу, као и до сада, да провјере у Министарству правде да ли су на њима.

Кубуровићева је, међутим, истакла као “врло чудан” потез Хрватске, у којој су, убрзо након прве размјене спискова, услиједила хапшења Срба који се нису налазили на тим списковима.

Она је напоменула да се радило о Србима који живе на територији Хрватске и све вријеме су били доступни тамошњим надлежним органима.

Због тога је радна група која је још на првом састанку размијенила спискове, наставља континуирано да ради како би размијенили нове спискове, ако они уопште постоје.

Према прелиминарном договору радна група састаје се на шест мјесеци. До сада су одржана два састанка ове радне групе, а почетком ове године се очекује трећи.

Кубуровићева је напоменула да је Србија и до сада показивала спремност да порцесуира све одговорне без обзира на националну припадност, подсјећајући да се и данас највећи број поступака пред Тужилаштвом за ратне злочине и Одјељењем за ратне злочине Вишег суда у Београду води управо против Срба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана