Ksenija Milenković za Glas Srpske: Evropski projekat nije kompletan bez Balkana

Vedrana Kulaga
Ksenija Milenković za Glas Srpske: Evropski projekat nije kompletan bez Balkana

Srbija je otvorena za saradnju sa svim zemljama regiona u pogledu prenosa iskustava u dosadašnjem toku procesa evropske integracije. Mi smo otvorili pregovore o pristupanju i uverena sam da možemo da pomognemo BiH u koracima kao što su primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i kasnije sticanju statusa kandidata za članstvo.

Rekla je to u intervjuu “Glasu Srpske” direktor Kancelarije za evropske integracije Srbije Ksenija Milenković.

* GLAS: Vjerujete li da je budućnost cijelog zapadnog Balkana u EU?

MILENKOVIĆ: Uverena sam da evropski projekat oličen u nastanku i razvoju EU ne može biti kompletiran bez regiona zapadnog Balkana.

* GLAS: Srbija napreduje na putu ka EU, a pojedini evropski zvaničnici ističu da su spremni da ove godine budu otvorena prva pregovaračka poglavlja. Kakva su Vaša očekivanja?

MILENKOVIĆ: Prvi evropski koraci načinjeni su odavno, a od kada su otvoreni pregovori u januaru 2014. godine uradili smo veliki posao okončavši skrining, koji je prva faza procesa. Izveštaji o skriningu za sva poglavlja koje će sačiniti Evropska komisija daće nam odgovore o eventualnim merilima za otvaranje poglavlja. U slučaju poglavlja 32 koji se tiče finansijske kontrole potpuno smo spremni za otvaranje pregovora, a još prošle godine je usvojena naša pregovaračka pozicija. Među prvim poglavljima koja će biti otvorena su poglavlje 23 koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava, 24 koje se tiče pravde, sloboda i bezbednosti i 35 u okviru kojeg su ostala pitanja. U prvoj grupi će se naći i poglavlje 32 posvećeno finansijskom nadzoru budući da je za to poglavlje procedura unutar EU uspešno završena.

* GLAS: Koliko iskustva Srbije na dosadašnjem putu ka EU mogu pomoći BiH koja zaostaje za svim zemljama regiona?

MILENKOVIĆ: Srbija je otvorena za saradnju sa svim zemljama regiona u pogledu prenosa iskustava u dosadašnjem toku procesa evropskih integracija. Sa BiH postoji dobra bilateralna saradnja u oblasti evropskih integracija i naš je zajednički interes da je u budućnosti produbljujemo i da se ona odvija na regionalnom nivou. Mi smo otvorili pregovore o pristupanju i uverena sam da možemo da pomognemo BiH u koracima kao što su primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i kasnije sticanju statusa kandidata za članstvo.

* GLAS: Kakvu saradnju imate sa Direkcijom za evropske integracije BiH?

MILENKOVIĆ: Zajednički uspešno sprovodimo prekogranični program Srbija - BiH. Bez saradnje nadležnih institucija koja je presudan faktor za dobro funkcionisanje to ne bi bilo moguće. Te dvije institucije su uspešno završile programiranje za period 2014-2020. godine. U idućem periodu program će se sprovoditi po novim pravilima koja će doneti nove izazove za obje strane, ali smo uvereni da će dosadašnja uspešna saradnja biti nastavljena.

* GLAS: Kako teče sprovođenje prekograničnih projekata koji se finansiraju iz evropskih fondova?

MILENKOVIĆ: Projekti u okviru Prekograničnog programa Srbija - BiH 2007-2013. sprovode se na osnovu pravila koje propisuje donator. Za sredstva mogu konkurisati neprofitne institucije i organizacije, a do sada su objavljena dva poziva za dostavljanje predloga projekata za koje su potencijalni korisnici pokazali veliko interesovanje. Ugovoreno je 36 projekata ukupne vrednosti 6,72 miliona evra. Tokom trajanja projekata zajedničko telo programa redovno prati njihovo sprovođenje i pomaže korisnicima.

Izazovi

* GLAS: Koja će biti najteža pitanja za Srbiju na putu ka EU?

MILENKOVIĆ: Teško je izdvojiti šta je najteže jer je svaka oblast specifična. Poglavlje 35 prati dijalog sa Prištinom, što je zahtevan proces sam po sebi. Poglavlja 23 i 24 se bave reformom pravosuđa, osnovnim pravima i borbom protiv korupcije. Ona će biti otvorena među prvima i poslednja zatvorena i to govori o njihovom značaju i za Srbiju i za EU. Tu su i zahtevna poglavlja koja se tiču poljoprivrede i ruralnog razvoja, bezbednosti hrane i životne sredine. Sva ta poglavlja će predstavljati izazove samo iz različitih uglova posmatranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana