Козареву забрањен улазак на Косово, Срби протестују у Митровици, Грачаници и Штрпцу

Глас Српске
Козареву забрањен улазак на Косово, Срби протестују у Митровици, Грачаници и Штрпцу

Замјенику директора канцеларије за КиМ Душану Козареву није дозвољен улаз на Косово и Метохију.

Како је Козаров рекао за Тањуг, на прелазу су му пренели да имају забрану уласка за њега, “са јасним именом и презименом” и он је кренуо назад, ка Рашки са Јариња.

“Кренуо сам на данашњи скуп на КиМ, а око 11.10 смо били на Јарињу. Ту смо затекли возила делагације КК Партизна и представнике медије. Људи из клуба су нас обавсетили да и њих задржвајау и да не могу да прођу”, рекао је Козарев.

Додао је да је он затим кренуо ка приштинској страни прелаза, да проба да се запути ка Косовској Митровици, али да су му рекли да имају забрану уласка за њега.

Испред Канцеларије ЕУ и Еулекса у Косовској Митровици у току су протести грађани против уведених такси Приштине, какав ће данас у подне бити одржан и у Грачаници и Штрпцу, под називом “Свесрпски сабор”.

Грађани носе заставе Србије, као и транспаренте “Деса су нам гладна”, “Стоп насиљу Приштине”, “ЕУ отвори очи”, “Немамо лекове”, “Помозите нашим бебама”, “Уницеф хелп”, “Не гурајте нас у гета”, као и заставе синдиката “Трепче”.

Очекује се обраћање представника Српске листе, универзитета, студената.

Раније данас потпредсједник Српске листе Игор Симић је рекао да ће Срби са КиМ на миран и демократски начин изразити протест против дискриминаторских мера Приштине уведених пре скоро две недеље.

“Биће то најмасовнији протести до сада и позивам грађане да се одазову у што већем броју”, казао је Симић.

Протесту у Косовској Митровици требало је да се придруже и кошаркаши “Партизана”, али су руководство и играчи клуба заустављени прије подне на административном прелазу Јариње, гдје им није дозвољено да уђу на територију Косова и Метохије.

Они су се упутили на КиМ како би подржали Србе у протесту, али и да у Лепосавићу одиграју пријатељски меч са кошаркашима “Трепче”, братским клубом “Партизана” од 2014. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана