Косово добило суд за злочине ОВК

РТС
Косово добило суд за злочине ОВК

Приштина - Посланици косовске скупштине усвојили су промјене устава и нове законе, којима је формирање специјалног суда за ратне злочине које су починили припадници ОВК постало пуко техничко питање.

Косовски парламент је, током маратонског засједања, усвојио уставне промјене које омогућавају формирање "де факто" међународног суда за злочине ОВК, законе којима се омогућава формирање већа тог трибунала, као и правне акте којима се регулише одбрана оптужених.

На тај начин, кључни косовски лидери, министар спољних послова Хашим Тачи и премијер Иса Мустафа испунили су обећање представницима САД и ЕУ да ће парламент, прије љетње паузе, формирати суд, у којем ће кључне улоге играти страни тужиоци и судије.

САД и ЕУ, који су одиграли главну улогу у процесу убеђивања косовских лидера да прихвате формирање суда, су поздравили одлуке парламента у Приштини.

Формирање суда пратио је жесток отпор ветерана ОВК, неколицине посланика Тачијеве Демократске партије Косова, као и опозиције.  Ветерани ОВК су запретили да ће "сваког ко буде гласао за овај суд сматрати издајником".

Нацрт закона о правној и финансијској помоћи за потенцијалне оптужене Специјалног суда нису подржали посланици Листе Српске са образложењем да то не би било праведно према жртвама оптужених.

Суд ће процесуирати злочине припадника ОВК на основу истраге коју је водио специјални тим истражитеља Клинта Вилијамсона, а према налазима из извјештаја специјалног извјестиоца Савјета Европе Дика Мартија.

Тај извјештај је подигао праву панику међу некадашњим лидерима ОВК, који су у међувремену послати политичари, а говори о ратним злочинима команданата ОВК и њиховим везама са организованим криминалом.

Још није познато да ли ће се међу оптужбама наћи и трговина органима отетих Срба и осталих неалбанаца. Вилијамсон је, у извјештају након трогодишње истраге, навео да истражни тим има сазнања о "ограниченој" трговини органима, али да није сигуран да су докази које је прикупио одрживи на суду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана