Косово добило оружане снаге

Агенције
Косово добило оружане снаге

Приштина - У Скупштини Косова усвојена два нацрта закона који омогућавају трансформацију Косовских снага безбједности. У парламент ушло и неколико будућих "војника".

Први закон који је усвојен је нацрт закона о трансформацији КСБ у Министарство одбране, а други нацрт закона о трансформацији у оружане снаге. У 11:20 усвојен је и посљедњи, трећи нацрт закона чиме је и званично формално- правно завршена процедура формирања косовских оружаних снага.

Како је јавио дописник РТС, нацрти закона усвојени су по убрзаној процедури и једногласно.

Иначе, данашњи дан, и у Београду и у Приштини означавају као "дан Д". Истовремено, припадници Кфора распоређени су на мосту који дијели Косовску Митровицу на сјеверни и јужни дио, док хеликоптери НАТО надлећу Приштину. Председник Србије у копненој зони безбједности наредна 72 сата. У згради косовске скупштине јако обезбјеђење јавља РТС.

На дневном реду пленарне сједнице косовског парламента данас је само једна тачка дневног реда, гласање о пакету закона којима се мијења улога КБС из безбједносних снага у косовске оружане снаге.

Ова одлука, која долази послије година покушавања, подржана је од САД и Њемачке, али јој се противе ЕУ и НАТО, који тренутно чува границе Косова. Каха пише да су Срби у "стању узбуне" због опасности да ће ситуација да се погорша, и траже да међународни представници интервенишу како би паралисали циљеве Косова у погледу формирања војске.

Скупштина, што је ријеткост у овој законодавној власти, има план да одржи сједницу на којој ће се донијети одлука. На дневном реду је гласање за нацрт Закона за Министарство одбране, нацрт Закона за КБС, као и нацрт Закона за служби у КБС.

 

 

За њихово усвајање су се изјасниле све албанске парламентарне групе и мањинске заједнице, осим СЛ. Током разматрања између два читања, препоручено је и више од 40 амандмана, са изузимањем функционалних одбора, који би се изг

ласали на сједници.

Члан нацрта закона који обухвата надлежности и обавезе КБС, има свеукупно три става. "КБС штити суверенитет и територијални интегритет, грађане, имовину и интересе Републике Косово", наводи се у промеијњеном члану, према препоруци Одбора за надзор КБС. У спонзорисаном закону од стране Владе наводило се само "интегритет…".

"КБС су мултиетничке професионалне војне снаге, наоружане и овлашћене да служе у земљи и ван ње, у складу са мандатом који јој даје Устав и закони", наводи се у тачки 2 овог члана. Опште активности које се приписују КБС су: заштита територијалног интегритета Косова; заштита грађана и заједница Косова, војна подршка цивилним властима, и учешће у међународним операцијама. Пошто се закони усвоје у Скупштини, централна церемонија ће се премјестити у простор Министарства за КБС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана