Kosovo: Sedam optužnica za terorizam

Tanjug
Kosovo: Sedam optužnica za terorizam

Priština - Specijalno Tuzilastvo Kosova podiglo je optužnicu protiv sedam osoba za krivična djela terorizma.

Optuženi su Zecerija Cazimi, Ilir Beriša, Sadat Topojani, Burim Blazi, Jetmir Kučuku, Liridon Kabasi i Ilir Kraba.

Oni se terete da su pozivali druge ljude da izvrše ili da učestvuju u izvršenju teroristickih akcija, da učestvuju u aktivnostima terorističkih grupa i obezbjede materijalna sredstava, čime su učinili krivično djelo regrutacije za terorizam iz kosovskog Krivičnog zakona, prenose mediji u Prištini.

Osumnjičena sedmorka je, kako se navodi, učestvovala u teroristickim grupacijama tako što se prethodno usaglasila da ide u rat u Siriji i da se priključi grupi Albanaca koji su ratovali na strani ekstremističke Islamske države, čime je počinjeno krivično djelo organizovanja i učešća u terorističkoj grupaciji.

Zecerija Cazimi, zloupotrebivši svoju poziciju imama džamije "El-Kudus" u Gnjilanu, javno je podstrekivao i širio mržnju i nacionalnu, vjersku i etničku netrpeljivost.

Ilir Beriša je od januara 2014. godine bez dozvole posjedovao pištolj Ekol Special-99 i kalibar 9mm Gas, što je takođe krivično djelo.

Optuznicu je podigao lokalni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova koji je predložio sudu da, nakon okončanja sudskog procesa, osumnjičene proglasi krivim i osudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana