Косово: Седам оптужница за тероризам

Танјуг
Косово: Седам оптужница за тероризам

Приштина - Специјално Тузиластво Косова подигло је оптужницу против седам особа за кривична дјела тероризма.

Оптужени су Зецерија Цазими, Илир Бериша, Садат Топојани, Бурим Блази, Јетмир Кучуку, Лиридон Кабаси и Илир Краба.

Они се терете да су позивали друге људе да изврше или да учествују у извршењу терористицких акција, да учествују у активностима терористичких група и обезбједе материјална средстава, чиме су учинили кривично дјело регрутације за тероризам из косовског Кривичног закона, преносе медији у Приштини.

Осумњичена седморка је, како се наводи, учествовала у терористицким групацијама тако што се претходно усагласила да иде у рат у Сирији и да се прикључи групи Албанаца који су ратовали на страни екстремистичке Исламске државе, чиме је почињено кривично дјело организовања и учешћа у терористичкој групацији.

Зецерија Цазими, злоупотребивши своју позицију имама џамије "Ел-Кудус" у Гњилану, јавно је подстрекивао и ширио мржњу и националну, вјерску и етничку нетрпељивост.

Илир Бериша је од јануара 2014. године без дозволе посједовао пиштољ Екол Специал-99 и калибар 9мм Гас, што је такође кривично дјело.

Оптузницу је подигао локални тужилац Специјалног тужилаштва Косова који је предложио суду да, након окончања судског процеса, осумњичене прогласи кривим и осуди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана