Kongresmeni traže podršku za Srbiju

Agencije
Kongresmeni traže podršku za Srbiju

Vašington - Osam američkih kongresmena zatražilo je od državnog sekretara SAD Majka Pompea kontinuiranu podršku zalaganjima Srbije.

Kako su naveli, riječ je o zalaganjima Srbije u cilju traganja za mirnim, održivim i kroz pregovore postignutim rješenjem za odnose sa Kosovom. Kongresmeni su u pismu Pompeu naveli da bi takva diplomatska prekretnica ne samo dala mogućnost postizanja trajnog mira i stabilnosti na Balkanu, već bi još jednom potvrdila istrajnu posvećenost SAD transatlantskoj bezbjednosti.

- Inicijativa Srbije za pomirenje sa Kosovom ne samo da ukazuje na to da je rješenje ovog spora na vidiku, već nudi jedinstvenu priliku da se raščisti put za nesmetanu integraciju cijelog regiona Balkana u zapadno društvo - navode kongresmeni u pismu Pompeu.

Apeluju na američkog državnog sekretara da nastavi da pruža podršku tim zalaganjima, koja su, kako smatraju, od presudnog značaja za budući mir i bezbjednost Balkana.

- Srbija i Sjedinjene Države dijele stratešku viziju cjelovite, slobodne Evrope, u kojoj vlada mir. Da bi se zapadni Balkan inkorporirao u ovaj okvir, potrebno je posvetiti se sporu između Srbije i Kosova na način koji je i odgovoran i realan - navode oni.

Kongresmeni pozdravljaju nedavnu izjavu savetnika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona, u kojoj kaže da “nećemo stajati na putu, i ne mislim da bi iko u Evropi stao na put ukoliko bi dvije strane u sporu postigle uzajamno zadovoljavajući dogovor”.

Američki kongresmeni navode i da je u nacionalnom interesu SAD da obezbijede da pregovori između Beograda i Prištine uspiju i dodaju da je stoga imperativ za SAD da proaktivno posreduju kompromisima na objema stranama, kako bi mogao da se postigne sveobuhvatni dogovor u okviru briselskog procesa. Pismo su 31. oktobra potpisali kongresmen Teksasa Ted Po, kongresmen Mizurija Emanuel Kliver, kongresmen Ohaja Stiv Stajvers i Stiv Šabot, Pensilvanije Skot Peri i Brajan Ficpatrik, Kalifornije Dejna Rorabaher i Južne Karoline Džo Vilson. (Agencije)

Zamrznuti konflikt

Situacija na terenu pokazala je, navode, da jednostrani pristupi ili mogu da prouzrokuju dodatne eskalacije ili da dovedu do zamrznutog konflikta.

- Stoga bi Sjedinjene Države i zapadni partneri trebalo da podstaknu i pomognu kompromis između Beograda i Prištine, koji će povećati regionalnu stabilnost i umanjiti mogućnost i za domaće štetne manipulacija i za spoljne maligne uticaje - navodi se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana