Коначни резултати: Листа Александра Вучића освојила 44,99 одсто гласова

Танјуг
Коначни резултати: Листа Александра Вучића освојила 44,99 одсто гласова

Београд - Градска изборна комисија (ГИК) саопштила је коначне резултате избора за скупштину Града Београда, по којима је листа "Александар Вучић - Зато што волимо Београд" освојила навише гласова - 44,99 одсто

Цензус су прешле и листе "Драган Ђилас - Београд одлучује, људи побеђују" са освојених 18,93 одсто, "Александар Шапић - Градоначелник" са 9,01 одсто као и листа "Ивица Дачић - СПС - Драган Марковић Палма - ЈС" са 6,13 одсто освојених гласова, преноси РТС.

Како наводи, изборна листа "Александар Вучић - Зато што волимо Београд" освојила је 64 мандата за одборнике у Скупштини Београда, листа "Драган Ђилас - Београд одлучује, људи побеђују" 26 мандата, листа "Александар Шапић - Градоначелник" 11 мандата, а листа СПС-ЈС девет мандата.

Ниједна од осталих изборних листа које су имале своје кандидате није прошла изборни цензус.

На изборима у Београду право гласа имао је 1.606.931 бирач на 1.185 бирачких мјеста. За 110 одборничких мјеста у београдском парламенту, бориле су се 24 изборне листе.

Према подацима Ипсоса, укупна излазност је била 51,3 одсто уписаних бирача.

Нови градоначелник и чланови градског вијећа према закону морају бити изабрани најкасније у року од мјесец дана од дана конституисања градског парламента.

Конститутивну сједницу сазива предсједник Скупштине из претходног сазива у року од 15 дана од дана објављивања резултата избора, а крајњи рок за њено одржавање је два мјесеца од објављивања коначних резултата.

Градоначелник Београда бира се из редова одборника на период од четири године и то тајним гласањем већином гласова од укупног броја одборника, а кандидата за градоначелника предлаже предсједник Скупштине Града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана