Koliko je Srba van Srbije i šta žele

Tanjug
Koliko je Srba van Srbije i šta žele

Nacionalne organizacije Srba iz regiona zatražile su aktivniji odnos matice Srbije i njenih institucija prema Srbima u regionu.

Njih je, prema procijenama, između tri i četiri miliona, zajedno sa onima koji žive u Republici Srpskoj.

Jedan od zahtijeva predstavnika krovne organizacije koja okuplja srpske organizacije iz osam zemalja regiona je i "jedan bukvar za sve Srbe, ne samo u regionu već i šire u dijaspori, koji bi doprineo zaštiti srpske kulture, tradicije i identiteta".

Predstavnik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilo Vuksanović je u ime krovne organizacije izrazio nezadovoljstvo zato što Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu u čijoj su nadležnosti nije konstituisana.

Zbog toga nemamo kome da se požalimo i delegiramo probleme, kazao je on.

Na konferenciji za novinare rečeno je da se položaj srpskog naroda razlikuje od zemlje do zemlje u regionu, da je u Crnoj Gori najlošiji zbog nasilne asimilacije, a najbolji u Rumuniji i Mađarskoj.

Predstavnik Srba iz Mađarske Ljubomir Aleksov rekao je da je ta zemlja izdvojila nekoliko miliona evra za projekte Budimske eparhije SPC i najavio da se 25. maja povodom završetka obnove crkveno-muzejskog objekta u Sentandreji očekuje velika proslava uz prisustvo čelnika Srbije i patrijarha SPC.

Aleksov je dodao da se zahvaljujući podršci Budimpešte u Mađarskoj renoviraju i grade nove srpske škole.

Predstavnica Nacionalnog savjeta Srba u Makedoniji Gordana Stojkovski rekla je da tamošnji Srbi nemaju finansijsku podršku države kao ni crkvu ni prostorije u kojima bi mogli da se okupljaju.

"Želimo jedan bukvar za sve Srbe, ne možemo dozvoliti da nestanu Kumanovska bitka, Kajmakčalan, Skadar i Sent Andreja ... kojih nema u obrazovnom sistemu", rekla je ona i kao jedino pozitivno izdvojila dobre međusobne odnose Srba i Makedonaca.

Predstavnik Nacionalniog saveta Srba iz Slovenije Nikola Todorović rekao je da u toj zemlji živi veliki broj Srba iz Republike Srpske te da zato Republiku Srpsku uz Srbiju posmatraju kao maticu od koje očekuju pomoć za Savjet koji zastupa 65.000 Srba.

Predstavnik Udruženja srpskog naroda "Morača-Rozafa" iz Albanije Pavle Brajović rekao je da su Srbi u Albaniji počeli izgradnju institucija od nule i da danas mogu biti zadovoljni. Dodao je i da su u toj zemlji Srbima Albanci prijatelji.

Na konferenciji je rečeno da bi bilo dobro da uz podršku matice svi važni istorijski praznici budu zajednički obilježavani u svim zemljama regiona.

Krovna organizacija obuhvata Savez Srba iz Rumunije, Udruženje Srba iz Hrvatske, Nacionalni savjet Srba u Makedoniji, Udruženje srpskog naroda "Morača-Rozafa", Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske, Nacionalnog savjeta Srba iz Slovenije, Zajedničko vijeće opština iz Vukovara, Samoupravu Srba u Mađarskoj i Srpski nacionalni savjet CG.

Svoje korake i zahtijeve zasnivaju na Strategiji koju su usvojili za očuvanje srpskog identiteta i nacionalnog jedinstva srpskog naroda u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana