Колико је Срба ван Србије и шта желе

Tanjug
Колико је Срба ван Србије и шта желе

Националне организације Срба из региона затражиле су активнији однос матице Србије и њених институција према Србима у региону.

Њих је, према процијенама, између три и четири милиона, заједно са онима који живе у Републици Српској.

Један од захтијева представника кровне организације која окупља српске организације из осам земаља региона је и "један буквар за све Србе, не само у региону већ и шире у дијаспори, који би допринео заштити српске културе, традиције и идентитета".

Представник Српског националног савјета Црне Горе Момчило Вуксановић је у име кровне организације изразио незадовољство зато што Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону у чијој су надлежности није конституисана.

Због тога немамо коме да се пожалимо и делегирамо проблеме, казао је он.

На конференцији за новинаре речено је да се положај српског народа разликује од земље до земље у региону, да је у Црној Гори најлошији због насилне асимилације, а најбољи у Румунији и Мађарској.

Представник Срба из Мађарске Љубомир Алексов рекао је да је та земља издвојила неколико милиона евра за пројекте Будимске епархије СПЦ и најавио да се 25. маја поводом завршетка обнове црквено-музејског објекта у Сентандреји очекује велика прослава уз присуство челника Србије и патријарха СПЦ.

Алексов је додао да се захваљујући подршци Будимпеште у Мађарској реновирају и граде нове српске школе.

Представница Националног савјета Срба у Македонији Гордана Стојковски рекла је да тамошњи Срби немају финансијску подршку државе као ни цркву ни просторије у којима би могли да се окупљају.

"Желимо један буквар за све Србе, не можемо дозволити да нестану Кумановска битка, Кајмакчалан, Скадар и Сент Андреја ... којих нема у образовном систему", рекла је она и као једино позитивно издвојила добре међусобне односе Срба и Македонаца.

Представник Националниог савета Срба из Словеније Никола Тодоровић рекао је да у тој земљи живи велики број Срба из Републике Српске те да зато Републику Српску уз Србију посматрају као матицу од које очекују помоћ за Савјет који заступа 65.000 Срба.

Представник Удружења српског народа "Морача-Розафа" из Албаније Павле Брајовић рекао је да су Срби у Албанији почели изградњу институција од нуле и да данас могу бити задовољни. Додао је и да су у тој земљи Србима Албанци пријатељи.

На конференцији је речено да би било добро да уз подршку матице сви важни историјски празници буду заједнички обиљежавани у свим земљама региона.

Кровна организација обухвата Савез Срба из Румуније, Удружење Срба из Хрватске, Национални савјет Срба у Македонији, Удружење српског народа "Морача-Розафа", Асоцијације "Ствараоци Републике Српске, Националног савјета Срба из Словеније, Заједничко вијеће општина из Вуковара, Самоуправу Срба у Мађарској и Српски национални савјет ЦГ.

Своје кораке и захтијеве заснивају на Стратегији коју су усвојили за очување српског идентитета и националног јединства српског народа у региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана