Ко је припадница РОСУ која је хапсила Ђурића: Боксерска шампионка, Харадинајева пријатељица

express.hr
Ко је припадница РОСУ која је хапсила Ђурића: Боксерска шампионка, Харадинајева пријатељица

Косовска Митровица - РОСУ, односно припадници косовских специјалних полицијских снага били су ти који су у уторак ухапсили шефа Канцеларије Владе Србије за КиМ Марка Ђурића у Косовској Митровици. Од тада су односи Србије и Косова додатно закомпликовани, а косовска темпирана бомба опет је уплашила регион да би могло да дође до праве експлозије сукоба.

У међувремену су се појавили детаљи упада припадника РОСУ на округли стол, а према писању београдске штампе међу припадницима РОСУ који су уз пријетњу оружјем све присутне на састанку гурнули на под била је и Маригона Беадини.

Како пише "Блиц", Беадини је блиска пријатељица Рамуша Харадинаја, премијера Косова и бившег вође ОВК и некадашња боксерска првакиња.

Беадини је једина чланица РОСУ, иначе прилично озлоглашене јединице о којој се не зна пуно, а о њима пуно не говоре ни косовски медији ни полиција. Ова специјална јединица коријене вуче још из 1999. године када је на Косово стигла Цивилна полиција УНМИК-а (ЦИВПОЛ), са циљем обучавања локалних полицијских снага. Потом је у Приштини 2002. године основана тзв. Регионална јединица за улични криминал (РЦСУ), која се сматра уводом у оснивање РОСУ.

Будуће специјалце су обучавали и предводили шеф ЦИВПОЛ-а Американац Ангел Квеипо и његов замјеник Џим Ренфро. Обојица су важили за стручњаке за операције у сузбијању шверца наркотика, хапшењима особа с потјерница, али и за разбијање демонстрација. Предавачи и инструктори били су стручњаци из САД-а, али и Њемачке, Велике Британије, Француске и Турске.

Припадници РОСУ су познати по томе што користе пиштоље Глок 19, аутоматске пушке Хеклер & Кох МП5, калашњикове, сузавце, а у неким случајевима и снајпере.

Медији на Косову о њима углавном не пишу, а кад пишу онда је углавном ријеч о томе да имају мале плате и да у бившој бази КФОР-а "Белведере" у Јужној Митровици бораве и вјежбају "у катастрофалним условима".

Ову базу им је КФОР уступио 2011. године. РОСУ је до сада неколико пута интервенисао на сјеверу Косова – 2011. године када су Срби поставили барикаде на сјеверу Косова, након чега су били на територији Зубиног Потока, гдје су хапсили Србе због убиства Енвера Замберија, косовског специјалца.

Што се тиче Маригоне Беадини, она је представљала Косово на међународним такмичењима у боксу и каратеу, након чега је одлучила да се придружи јединицима РОСУ, наводи се у тексту на портала "бота.сот".

На Фацебоок профилу Беадинијеве налазе се њене фотографије са Харадинајем, али профил јој није јаван, а српски медији пишу да га је закључала након што је објављено да је учествовала у инциденту у уторак приликом хапшења Марка Ђурића.

Вучић је због инцидента био гњеван. Рекао је да је то "чин терориста", оптужио је ЕУЛЕКС да је дјеловао уз РОСУ, као и то да је Канцеларија за КиМ обавијестила Приштину о посјети 75 сати прије самог доласка Марка Ђурића, с обзиром да се као аргумент хапшења наводила чињеница да је Ђурић тамо илегално боравио. Вучић је рекао да је то дјеловање "бандитске, терористичке државе", те да је ријеч о намјери Хашима Тачија да минира мировни процес.

Ситуација на Косову врло је напета, а прилично се закувало након убиства косовских Срба Оливера Ивановића, такође у Косовској Митровици.

Политолог Јован Комшић каже да је тешко прогнозирати како ће се ствари даље развијати.

"Свједоци смо наставка рата полунасилним и полуполитичким средствима. Послије иступа предсједника Србије извјесно је да у преговорима ништа више неће бити као прије. Засад можемо бити задовољни што се не иде у радикализацију конкфликта. Осим јаких изјава, немамо разлога за велику драматизацију", рекао је.

Он сматра да највише забрињава то што "Балкан евидентно постаје подручје конфронтације интереса великих сила, прије свега Америке и Русије".

"У том контексту можда велике силе и могу бити неки тренутни добитници, а највећи губитници ће бити припадници и једног и другог народа. Процес приступања Европској унији ће, по мом суду, бити успорен и чекаће се евентуални договор о некој новој платформи", додао је Комшић.

Он је оцијенио да је на Косову посриједи ризична партија шаха коју играју чак и поједини играчи на Балкану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана