Kladovo odsječeno od svijeta

B92, RTS
Kladovo odsječeno od svijeta

Kladovo - Zbog jake kiše Kladovo i nekoliko okolnih sela odsječeni su od svijeta. Proglašena je vanredna situacija. Uskoro evakuacija helikopterima.

Kako saznaje B92, situacija u Kladovu je veoma teška, u prekidu su đerdapska magistrala, koja vodi ka Beogradu kao i državni put iz Negotina.

Bujica je srušila dva mosta, stanovništvo se evakuiše iz sela Gabrovnica, ali za sada nije poznato u kojoj mjeri. ugroženo je više od 1.000 domaćinstava.

Odvod vode je otežan nakon što su u Hidroelektrani Đerdap ugašene pumpe za ispumpavanje vode, a na teritoriji opštine Kladovo

Zbog obilnih padavina rano jutros Podvrška rijeka je potopila i srušila most na državnom putu Kladovo - Negotin. Sanitetsko vozilo zarobljeno između Brze Palanke i Milutinovca.

Predsjednik opštine Kladovo Radovan Arežina rekao je za B92 da je u ovoj opštini proglašena vanredna situacija.

"U Kladovu nikad nisamo imali ovakvu provalu oblaka. Nemamo problema sa Dunavom, već su problem buične reke sa okolnih brda. Odsečeni smo sa svih strana, iz pravca Beograda ka Kladovu, kao i iz pravca Negotina i Zaječara. Imamo problem u jednomo selu gde su pumpe za vodu stale. Obavestili smo republički Štab za vanredne situacije i očekujemo da nam stigne pomoć. Trenutno imamo informaciju da su jedna žena i dete zarobljeni na drugom spratu jedne kuće", kaže Arežina.

Opština Kladovo danas je zbog obilnih padavina i klizišta praktično odsječena od svijeta a dvadesetak ljudi kod mjesta Podvrška čeka na evakuaciju helikopterom.

Na podrčju Kladova kao i ostalih opština ugroženih padavinama - u Majdanpeku i Negotinu nema žrtava i ugroženih a zbog obilnih kiša proglašena je vanredna situacija, izjavio je danas načelnik Sektora Ministarstva unutrasnjih poslova za vanredne situacije Predrag Marić.

"Najteže je u opštini Kladovo koja je praktično odsečena od sveta jer je usred velikih količina padavina došlo do pomeranja čitavih brda i saobraćaj je potpuno u prekidu", rekao je Marić.

On je naveo i da u mjestu Podvrška u blizini Kladova ima "dvadesetak onih koji čekaju evakuaciju" dodavši da će oni "čim se steknu uslovi biti evakuisani helikopterom"

"Nema žrtava i ugroženih ljudi", rekao je Marić dodavši da "moraju da se stvore uslovi da mehanizacija počne da radi i da se uspostave putni pravci i normalizuje saobraćaj".

Prema njegovim riječima, kada će do toga doći sada nije poznato "jer prognoza nije dobra za noćas tako da se prestanak padavina može očekivati tek sutra".

Marić je dodao i da je Sektor MUP-a za vanredne situacije "još 13 septembra obavestio lokalne samouprave o mogućnosti bujičnih poplava zbog kojih je tokom jučerašnjeg dana došlo do problema u Loznici i na teritoriji opštine Kladovo Majdanpek i Negotin".

"Što se tiče velikih reka - Save i Dunava ne očekujem probleme bez obzira što je bilo problema u Hrvatskoj i BIH ...u stalnoj smo vezi sa kolegama ih BIH i Hrvatske i tu ne očekujem probleme", rekao je on.

Put Kladovo-Negotin, kod sela Milutinovac, je u prekidu jer je vodena bujica odnijela više od 50 metara puta u nasipu i most.

Odsječena je i Tekija jer je i drugi magistralni pravac Kladovo-Donji Milanovac, takođe, u prekidu, a proradila su brojna klizišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana