Каталонац нови извјестилац за Косово

Танјуг
Каталонац нови извјестилац за Косово

Стразбур – Каталонац Џорди Рока, члан шпанске делегације Парламентарне скупштине Савјета Европе, изабран је за новог извјестиоца за Косово и Метохију.

Он ће писати наредни извјештај о ситуацији на Косову и Метохији и поштовању људских права, владавини права и достизању стандарда Савјета Европе, саопштено је из српског парламента.

Рока, који је члан шпанске делегације, изабран је за извјестиоца тајним гласањем у Политичком комитету Парламентарне скупштине Савјета Европе, а противкандидат био му је Моргенс Јенсен из Данске.

Како је изјавила шефица делегације Марија Обрадовић, Рока је изабран након што је српска делегација успјела да оспори кандидатуру његовог противкандида Могенса Јенсена, Данца.

Српска делегација успјела је да оспори кандидатуру господина Могенса Јенсена, који је у претходном периоду више пута исказао своју пристрасност, излазећи у сусрет захтјевима делегације парламента Косова и Метохије, чиме је неспорно довео себе у сукоб интереса поводом овог извештаја", изјавила је Обрадовићева.

Она је навела да је Јенсен гласао чак и против преговора двије делегације о начину заступљености приштинске делегације у ПС Савјета Европе, истовремено у потпуности игноришући ставове српске стране.

Рок за израду извјештаја ПС Савјета Европе о ситуацији на КиМ је двије године.

Када је ријеч о дешавањима на Пиринејском полуострву и случају Каталонија, новоизабрана потпредсједница ПС СЕ Марија Обрадовић пренијела је Политичком комитету ПС СЕ став Србије по питању суверенитета и територијалног интегритета Шпаније.

"Желим да вас подсјетим да се налазимо у ПС СЕ, кући људских права, чији је један од основних принципа владавина права и ако будемо слиједили само тај принцип јасно је како треба да се поставимо у случају Каталоније", започела је излагање Обрадовићева.

"Став Србије је да снажно подржавамо суверенитет и територијални интегритет Шпаније. Сматрамо да није прихватљиво спољно мијешање у унутрашња питања Шпаније. Србија најбоље зна какву штету може да нанесе прављење изузетака у погледу непоштовања територијалног интегритета и међународног права, јер је преседан направљен управо у случају Косова и Метохије", истакла је шефица српске делегације у ПС Савјету Европе.

Она је подсјетила да се одступањем од поштовања међународног права у случају Каталоније отвара пут ка сличним кризама у Европи и свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана